Credit Suisse kvůli daňovým únikům zaplatí Němcům 150 milionů eur

Curych - Švýcarská banka Credit Suisse německým úřadům dobrovolně zaplatí 150 milionů eur (asi 3,7 miliardy korun) výměnou za to, že už v Německu nebude vyšetřována kvůli daňovým únikům. Německá prokuratura letos v únoru nařídila razii v kancelářích Credit Suisse na více místech Německa, kde vyšetřovatelé hledali důkazy.

„Zabránili jsme komplexnímu a vleklému právnímu sporu. Řešení, na němž jsme se dohodli, poskytuje právní jistotu,“ uvedla banka. Vyšetřování začátkem roku zahájila prokuratura v Düsseldorfu, která se soustředila na zaměstnance Credit Suisse.

Hlavní prokurátor Düsseldorfu Ralf Möllmann v srpnu řekl, že jeho kancelář chce vyšetřování daňových úniků v Credit Suisse zesílit. Únorová razie byla součástí většího zátahu, který se soustředil právě na daňové úniky obecně.

Částka, kterou Credit Suisse zaplatí, je vyšší, než kolik má zaplatit její menší rival Julius Baer. Ten se už dříve s německými úřady dohodl, že za ukončení vyšetřování daňových úniků zaplatí 50 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun).

Švýcarsko se s Německem v srpnu dohodlo na zdanění peněz, které mají na tajných kontech ve Švýcarsku uloženy němečtí občané. Odhadem může jít až o 150 miliard franků (přes tři biliony korun).

Credit Suisse už měla problémy i v USA

Letos v červenci se na švýcarskou banku Credit Suisse zaměřilo také americké ministerstvo spravedlnosti. Finanční ústav podezírá z toho, že pomáhal bohatým Američanům vyhýbat se placení daní. V souvislosti s tímto podezřením obvinili Američané už více bank, včetně největšího švýcarského správce majetku UBS.

Dolary
Zdroj: ČT24/Getty Images

Ministerstvo se zaměří na služby soukromého bankovnictví, které banka poskytla klientům z USA v rámci svého zahraničního poradenství. V minulosti se ze stejného důvodu v USA stala terčem vyšetřování i zmíněná UBS, která neměla tento typ služeb řádně zaregistrován. V roce 2009 banka na poslední chvíli odvrátila obvinění, neboť se s americkými úřady dohodla, že jim dobrovolně zaplatí pokutu 780 milionů dolarů (asi 13,4 miliardy korun).