Roman se neztratí, díky jeho schopnostem o něm ještě uslyšíme

Praha - Nikdy nepracoval na nižším než ředitelském postu, byl to nejlíp placený manažer státu, přežil 5 premiérů. Teď, po 8 letech, odchází. Řeč je o Martinu Romanovi, který minulý týden opustil nejvyšší post v energetickém gigantu ČEZ. Některé důvody jeho odvolání odkrývá i premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého Roman již svůj úkol splnil a je třeba ve vedení udělat změnu. Není pochyb o jeho schopnostech, díky kterým se dostal do vedení společností, jako je ČEZ a Škoda Holding. Tyto aktivity mu zajistily obrovské kontakty, díky nimž o něm v budoucnu ještě určitě uslyšíme. Roman nyní v ČEZu nekončí, na vedení firmy bude dohlížet dál, z postu šéfa dozorčí rady.

„Nájemní vojáci, kteří řídí energetickou firmu a za tři roky budou stejně řídit celoevropskou síť butiků s luxusní módou,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes na adresu špiček ČEZu Petr Nečas. 

Petr Nečas: „On představuje jistou etapu v rozvoji ČEZu, etapu poměrně dynamických, třeba i zahraničních akvizic. Nicméně tato etapa svým způsobem skončila.“

Podle premiéra byla očividná snaha topmanagementu rozhodovat o všech událostech, které se v ČEZu dějí. Nečas neřadí Romana mezi „problémové“ manažery, spíše se domnívá, že na něj mohli mít vliv. O střední skupině manažerů nemá Nečas nejmenší pochybnosti.

Za své schopnosti si Roman nechal i řádně zaplatit

Cesta Martina Romana za slávou vedla od pražských práv přes firmu prodávající bramborové lupínky až k působení ve Škoda Holding. Ve svých 31 letech se stal nejmladším státním manažerem. Skomírající plzeňskou Škodovku postavil na nohy. Její zdravou část pak prodal společnosti Appian registrované v zahraničí a s neznámými majiteli. Rozpoutal tím spekulace, že si za prodej vyjednal tajné spoluvlastnictví Škodovky.

Jana Klímová, redaktorka MF Dnes: „V poslední době se ovšem objevily dokumenty, které rozkrývají složitou síť firem a účtů v pozadí skupiny Appian, a v těchto dokumentech se objevilo i jméno Martina Romana jako jednoho z lidí, kteří mají mít určitý prospěch z této skupiny. Martin Roman, ale i ostatní manažeři Škody to důrazně popřeli.“


Pověst špičkového manažera Romana v roce 2004 posadila do křesla elektrárenské společnosti ČEZ, odkud nyní po osmiletech odchází. Pod jeho vedením se firma změnila v nejúspěšnější energetický gigant ve střední Evropě. Jako historicky první česká společnost dosáhl ČEZ zisku přes miliardu eur. Firma, kterou ovládá stát, si v roce 2009 na své konto připsala rekordních 52 miliard korun. Loni to bylo 47 miliard, a to kvůli nižším cenám elektřiny. Za úspěchy si ale vedení nechalo dobře zaplatit - jen na opčním programu firmy si Roman podle HN dosud přišel na 551 milionů korun.

Je nutné říci, že za úspěchem Romana stojí především jeho schopnosti. „Já si pamatuji, když nás pozval jednou na poradu na půl šestou na ráno, tak jsem si myslela, že si dělá legraci, ale byl to fakt,“ vzpomíná personální ředitelka ČEZu Hana Krbcová.


Martin Roman si svých peněz uměl i patřičně užívat

S vlivnými lidmi hrál nejen golf, ale trávil s nimi i dovolenou. Krásy toskánského Monte Argentaria si užíval jak s bývalým premiérem Topolánkem, tak i jeho stranickým oponentem, sociálním demokratem Milanem Urbanem. „Na výletě do Toskánska byla určitě nejdůležitější ta věc, že se ukázalo, jak jsou těsné vztahy mezi manažerem polostátní firmy a politiky,“ komentovala toskánské dobrodružství Jana Klímová, redaktorka MF Dnes.

V poslední době se však kolem ČEZu šířila řada spekulací zejména o tom, zda byly všechny aktivity ČEZu v souladu se zákonem. Speciální komando určené k vymáhání pohledávek, zneužívání dominantního postavení na trhu a v neposlední řadě pochybná firma Appian.

I přesto ČEZ pod Romanovou taktovkou dodával každý rok spolehlivě do státní kasy miliardy. Naposled v srpnu, kdy se začaly vyplácet dividendy z loňského zisku, přistálo na účtech státu skoro 19 miliard korun.

Spor o kojenecké ústavy (zdroj: ČT24)