Jednání Fedu: Dojde k dalšímu uvolnění měnové politiky?

Washington – Analytici s velkým napětím očekávají dnešní zasedání americké centrální banky (Fed) a středeční projev jejího šéfa Bena Bernanka, který může zahýbat světovými trhy. Jednou z dalších kroků Fedu by podle předběžných analýz mohla být další vlna tištění dolarů, která by pravděpodobně zapříčinila růst inflace a oslabení amerického dolaru.

Investoři po celém světě sází už několik týdnů na to, že americká centrální banka v čele s Ben Bernankem podpoří americkou ekonomiku a svými obchody bude prodlužovat splatnost dluhopisů. „To, co by pro ekonomiku přineslo další snížení dlouhodobých úrokových tržeb, by byly levnější úvěry všeobecně skrz ekonomiku. Specificky by to znamenalo také levnější hypotéční sazby, což by mohlo podpořit trh s nemovitostmi, který je jednou z hlavních slabin americké ekonomiky,“ míní analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Dnes začne jednání Fedu (zdroj: ČT24)

Další možností řešení situace je třetí vlna tištění nových peněz. Takzvané kvantitativní uvolňování v posledních letech dvakrát podpořilo burzy i hospodářský růst, nezaměstnanost ale zůstala vysoká. Podpora ekonomiky je přitom jednou z priorit Fedu. „Federální rezervy udělají vše pro to, aby v rámci cenové stability pomohly obnovit vysoké tempo růstu a posílit zaměstnanost,“ potvrdil guvernér Fedu Ben Bernanke.

Trhy v současné době reagují především na dluhovou krizi v Evropě. „Pro dolar by jakékoli další opatření na uvolňování měnové politiky byla negativní. To znamená, že by to vyvolalo tlak na oslabení dolaru,“ uvedl Mokráš.

Vydáno pod