Klaus probíral s Boehnerem evropskou dluhovou krizi

Washington - Český prezident Václav Klaus se dnes ve Washingtonu sešel se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem. Hlavním tématem jejich rozhovoru se stala evropská dluhová krize. Na schůzce, která trvala půl hodiny, probrali i spojenectví obou zemí včetně účasti českých vojáků v Afghánistánu.

Prezident Klaus po schůzce uvedl, že šéfa sněmovny stejně jako další lidi, s nimiž se během nynější pracovní cesty v USA setkal, zajímala Evropa, evropská dluhová krize, problémy eura či Řecka. „Ameriku to trápí, uvědomuje si, že to je veliký problém,“ řekl Klaus novinářům po schůzce.

Řeč ale přišla i na americké problémy s vysokým zadlužením, kdy se republikáni s demokraty přou o způsob řešení nepříznivé situace. Podle Klause je při řešení rozpočtových problémů jednotlivých zemí nutné rozlišovat mezi krátkodobými nouzovými řešeními a dlouhodobými strukturálními změnami. K nouzovým řešením se musí přistupovat rychle, zvláště v některých zemích, což ale není případ Česka, řekl Klaus. Zvyšování daní - které jako část receptu na boj s dluhy prosazují například američtí demokraté - by ale mezi tato nouzová řešení neřadil.

Českého prezidenta zaujal také Boehnerův názor, že vyřešit americkou situaci nebude možné jednostranně a že na řešení budou muset spolupracovat demokraté s republikány. Konsenzus by podle Klause byl potřeba při řešení rozpočtových problémů i v Česku, ne sice na jednotlivých opatřeních, ale alespoň v „určitém základním směru“. „Mám strach, že to k tomu zatím moc nesměřuje,“ řekl prezident.

Václav Klaus o setkání s Johnem Boehnerem:
„Jakkoli mám pocit, že znám kdejakého amerického politika za těch 20 let, tak s ním jsem se ještě nikdy nesetkal. Bylo to objevné a pozitivní.“


Prezident Klaus připomněl potřebu transformace Evropské unie

Ráno se také prezident setkal s několika členy amerického Senátu, kteří mají vztah k České republice. Byl mezi nimi i Charles Grassley, který v pondělí opět zablokoval nominaci amerického velvyslance v České republice Normana Eisena. Novinářům ale Grassley k dispozici nebyl a podle Klause se při schůzce o Eisenovi nehovořilo.

Po setkání se senátory položil český prezident květiny k washingtonskému památníku obětem komunismu a promluvil v konzervativní nadaci Heritage. Námětem projevu bylo jedno z jeho dlouhodobých témat - potřeba transformace Evropské unie. Klaus ji mimo jiné považuje za málo demokratickou.

Klaus u washingtonskému památníku obětem komunismu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Klause čeká New York

Klaus se po schůzce s Boehnerem přesune do New Yorku, kde se ve středu již tradičně zúčastní zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění Organizace spojených národů. Večer jej pak čeká recepce, kterou pro státníky z celého světa pořádá americký prezident Barack Obama.

Ve čtvrtek Klaus odlétá do Kanady, kde promluví na Guelphské univerzitě v provincii Ontario. Poté se vrátí do New Yorku, kde v pátek vystoupí v rozpravě Valného shromáždění. Večer by pak měl odletět zpátky do České republiky.