Emisní povolenky budou zdarma, lidé ale zaplatí vyšší daň

Praha – Vláda na svém dnešním zasedání opět projedná žádost ministerstva životního prostředí o přidělení bezplatných emisních povolenek, které mohou firmám uspořit desítky miliard korun. Už teď ale na povrch vyplynulo, že tuzemské energetické firmy získají zhruba třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 zdarma. Zavede se ale uhlíková daň, která v konečném důsledku postihne zejména domácnosti, podnikatele a malé firmy. S odvoláním na zdroj blízký ministerstvu financí o tom informují dnešní Lidové noviny (LN).

Podle zdrojů dnešních LN dospěli ministři průmyslu a obchodu, financí a životního prostředí k dohodě o emisních povolenkách, která bude oznámena po dnešním jednání vlády. O konkrétní výši uhlíkové daně kabinet rozhodne do konce roku. „Dohodlo se, že využijeme naplno výjimku rozdat část emisních povolenek zdarma, kterou jsme od Evropské unie získali na období 2013–2020. Současně naplno nevyužijeme výjimku z placení uhlíkové daně. Od 1. ledna 2013 se zvýší uhlíková daň na uhlí,“ zní vyjádření nejmenovaného zdroje.

„Problém je v tom, že tenhle nástroj je prezentován jako určitá náhrada emisních povolenek. To je nešťastné, protože velké podniky prostě povolenky zadarmo nepotřebují,“ argumentuje Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

„Bude zdarma jen velmi malá část povolenek. Většinu povolenek si budou muset energetické společnosti nakupovat v aukcích, které bude stát organizovat. Povolenky nebudou 'zadarmo', budou přiděleny výměnou za investice firem,“ říká ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Největší tuzemské energetické společnosti tak mají částečně důvod k radosti, protože ušetří zhruba 47,5 miliardy korun, které by jinak musely věnovat na nákup emisních povolenek. Společnosti získají emisní povolenky zdarma, avšak výměnou za závazek, že provedou investice do ekologizace výroby. Alespoň částečným vítězem tedy bude ministr financí Miroslav Kalousek, který patřil k hlavním bojovníkům proti rozdání povolenek zdarma. Část výtěžku z jejich prodeje chtěl využít k posílení příjmů státního rozpočtu. Kdyby dosáhl zpoplatnění všech povolenek, mohl rozpočet posílit o zhruba 24 miliard korun.

ČEZ na povolenkách „ušetří“ až 26 miliard

Například největší energetická firma v zemi – ČEZ – může ušetřit více než polovinu z 47 miliard, konkrétně 26 miliard. „Je to velmi významná část, která by jim pomohla investovat. A uvědomme si, že energetika je páteří české ekonomiky a že investice, které čeká tento sektor, jsou obrovské, dokonce myslím na podmínky této ekonomiky nevídané,“ myslí si energetický analytik z J&T Banky Michal Šnobr.

Vláda nicméně musí žádost o bezplatné povolenky předložit Evropské komisi, a to do konce září. Kromě ministra financí jsou proti přidělení bezplatných povolenek také ekologické a jiné nevládní organizace, které tvrdí, že kredity jen pomohou energetickým firmám v dalším zvyšování zisků.

Teplárny naproti tomu tvrdí, že bezplatné udělení povolenek bude velmi důležité pro jejich další fungování. V příštích letech budou totiž nuceny snižovat emise a povolenky jim proto přijdou vhod, aby uskutečnily nutné investice. Nedávno zvolený předseda Teplárenského sdružení a expremiér Mirek Topolánek se již nechal slyšet, že jednou z jeho priorit je jednání se zástupci vlády o tom, aby teplárny bezplatné povolenky skutečně získaly.