Portugalsko se bojí důsledků řeckého bankrotu

Lisabon – Bankrot Řecka, jehož příchod nelze vyloučit, by mohl mít katastrofální důsledky pro Portugalsko, jak dnes zdůraznil portugalský premiér Pedro Passos Coelho v rozhovoru pro televizi RTP. Portugalsko proto musí podniknout opatření, která by negativní dopady případného řeckého bankrotu odvrátila, dodal.

Pedro Passos Coelho o možném řeckém bankrotu

„Pro Portugalsko by to mělo katastrofální důsledky, zejména z hlediska financování bank a ekonomiky.“

Coelho prohlásil, že by od portugalské vlády bylo nezodpovědné, kdyby se na možný bankrot Řecka nepřipravila. Portugalsko se totiž v dubnu stalo po Řecku a Irsku již třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun).

Hlava portugalské vlády zdůraznila, že je zapotřebí zajistit, aby Portugalsko plnilo rozpočtové cíle, které jsou podmínkou pro tuto pomoc. Podle agentury Reuters se vláda snaží o splnění těchto cílů prostřednictvím snižování výdajů a zvyšování daní, což tlačí portugalskou ekonomiku do hluboké recese.

Řecké úspory
Zdroj: Orestis Panagiotou/ISIFA/EPA
Vydáno pod