Luxusní bydlení za pakatel – splněný sen manažerů domácnosti

Jacksonville - Takzvaným manažerům domácnosti se vlastně splnil sen. Žijí v luxusním domě a platí jen zlomek nákladů. Tenhle byznys se v posledních letech rozšířil hlavně na Floridě. Manažeři domácnosti pomáhají podle makléřů zvyšovat cenu nemovitosti, do prázdného domu se totiž podle nich nikdo příliš nehrne.

Manažeři domácnosti platí za bydlení v luxusním domě méně než za pronájem bytu. Své zkušenosti s touto profesí má i Alan Shuminer. Dostal se k ní vlastně náhodou, když hledal levný, ale luxusní dům k pronájmu. Narazil na inzerát, který považoval za směšně nízkou nabídku za pronájem krásného domu. Jednalo se o pozici manažera domácnosti. „Jsem manažerem domácnosti už skoro dva roky. Za tu dobu jsem vystřídal asi čtyři nebo pět domů. Každý z nich stál přes milion dolarů. Nejdražší měl hodnotu 2,9 milionu,“ popsal Shuminer.

Manažeři domácnosti platí obvykle jen třetinu nájmu. Za dům v přepočtu za 36,5 milionu korun tak nájemník platí třeba jen necelých 55 tisíc korun měsíčně. Přesto se takový nájemník vlastníkům vyplatí. „Obvykle se domy, pokud jsou obsazené, prodávají asi o 80 procent rychleji, než když v nich nikdo nebydlí. Taky se nám daří prodat je o pět až patnáct procent dráž,“ popsala Marisa Salasová z agentury Showhomes.

Agentura, která nájemníky najímá, je vybírá pečlivě. Zkrátka přijdou lidé, kteří by se do luxusního domu chtěli nastěhovat s domácím mazlíčkem. Naopak vítány jsou děti. Manažeři domácnosti se také musí hodit k prostředí domu a jeho vybavení. Proto agentura nabízí i nájemníky, kteří mají vlastní nábytek, a můžou se do prázdného domu nastěhovat i s ním. Na stěhování agentura manažerům přispívá, oni ale zase musí složit při nastěhování kauci, která se vrací, když dům opouštějí a splní všechny své povinnosti.

Luxusní pronájem za pakatel (zdroj: ČT24)

Úkolem manažerů domácnosti je především prodat dům. Jejich práce má přesná pravidla. „Pravidlem je hlavně nebýt v domě, když se ukazuje zájemcům o koupi. Pokud sem přijde perspektivní kupec, dům musí být čistý, uklizený a uspořádaný. Úplně mi to vyhovuje – bydlím v úžasných a výborně udržovaných domech, v bezpečných čtvrtích,“ zdůraznil Shuminer.

A agentuře, která nabízí nájemníky i nábytek, se daří. Tyto služby zavedla už před dvaceti lety. Za tu dobu si vytvořila několik poboček po Spojených státech.

Vydáno pod