Rehn: Evropa nepřipustí nekontrolovaný bankrot Řecka

Washington – Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn dnes zdůraznil, že evropští představitelé nepřipustí nekontrolovaný bankrot Řecka a nenechají tuto zemi opustit eurozónu. Rehn se takto vyjádřil ve svém projevu pro Petersonův institut pro mezinárodní ekonomiku ve Washingtonu. Výslovně však nevyloučil možnost bankrotu Řecka, který je podle mnoha ekonomů nevyhnutelný.

Olli Rehn

„Neřízený bankrot nebo odchod Řecka z eurozóny by způsobil obrovské ekonomické a sociální škody, a to nejen Řecku, ale celé Evropské unii. Měl by také vážné důsledky pro světovou ekonomiku. Nedopustíme, aby se to stalo.“

Rehn dodal, že eurozóna musí více pracovat na sjednocení „ekonomické suverenity“, aby zabránila vládním politikám, které poškozují ostatní členské státy a finanční stabilitu. Řecká vláda se přitom tento týden rozhodla rozšířit úsporná opatření. Snaží se tak přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru, které mají zemi pomoci odvrátit hrozbu platební neschopnosti.

Loni v květnu se Řecko stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu korun). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Řecko musí výměnou za mezinárodní finanční pomoc plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu a vyvolává protesty obyvatel Řecka.