Souběh funkcí ve firmách bude možný, schovat se za schránku už ne

Praha – Sněmovnou dnes prošla vládní novela obchodního zákoníku. Mimo jiné umožní souběh funkcí ve firmách, tedy situaci, kdy lidé působí jako statutární orgán firmy a stejnou činnost vykonávají i jako zaměstnanci. Novela také státu pomůže v postupu proti „schránkovým firmám“. Jde o společnosti, které sice mají na nějakém místě nahlášeno oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je dohledat nelze.

Nové znění legalizuje obvyklou praxi v českých firmách, kdy finanční nebo obchodní ředitelé bývají zároveň jednateli společnosti s ručením omezeným či členy představenstva akciové společnosti. Nejvyšší soud ale dlouhodobě považuje pracovní smlouvy vedoucích zaměstnanců, kteří jsou zároveň statutárním orgánem, za neplatné, pokud se činnost vykonávaná na základě pracovního poměru překrývá s výkonem funkce člena statutárního orgánu.

Nejvyšší správní soud souběh funkcí v prosinci zakázal – podobná judikatura v Česku existuje už od roku 1993, soud ji ale poprvé použil i na nemocenské či důchodové pojištění. To se ale ministerstvu spravedlnosti nelíbilo, a proto přišlo s návrhem legalizace souběhu funkcí, aby se odstranil rozpor mezi podnikatelskou praxí a judikaturou nejvyšších soudů. Do obchodního zákoníku navrhl umožnění souběhu funkcí zařadit sněmovní ústavně-právní výbor.

Za prázdnou schránku už se firmy schovávat nebudou

Novela také pomůže státu v postupu proti „schránkovým firmám“. Ty často nelze dohledat. Firmy budou muset podle předlohy v obchodním rejstříku uvádět, jaký je jejich právní vztah k jimi uváděnému sídlu – tedy zda ho vlastní, nebo zda ho mají pronajaté. Novela také uvádí, že ve veřejné části obchodního rejstříku nebudou podpisové vzory a rodná čísla.

Reklamní letáky
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny

Cílem novely je také zjednodušit likvidaci takzvaných prázdných společností. Změna má zjednodušit procesní postupy likvidátora. Návrh odstraňuje obecnou podmínku likvidace, kterou je předkládání návrhu na rozdělení likvidačního zůstatku nebo zprávy o naložení s majetkem ke schválení statutárnímu orgánu právnické osoby.