Hušák předložil plán, jak zachránit Sazku

Praha - K Městskému soudu v Praze doputoval reorganizační plán loterijního giganta jménem Sazka, navíc z pera jejího generálního ředitele Aleše Hušáka. Počítá s tím, že věřitelé odepíší jistou část hodnoty svých pohledávek a u dalších posunou termín splatnosti. Sazka by měla taky prodat část svého majetku nebo podniku, zajistit financování provozu a provést provozní restrukturalizaci. Dnes se rovněž konala mimořádná valná hromada Sazky, která si navzdory očekávání nezvolila členem představenstva zástupce České obce sokolské Petra Bernátka.

Díky reorganizaci by se podle Hušákova plánu měl Sazce alespoň částečně obnovit přísun příjmů z loterijní i neloterijní činnosti. Věřitelům by se tak měla vrátit větší část pohledávek než v případě, že by byl na Sazku vyhlášen konkurz.

Minulý týden investiční skupina Penta, tedy možný investor, ke kterému se kloní i Hušák, uvedla, že by podle ní měli věřitelé odepsat zhruba 60 procent z nominální hodnoty dluhů, jež Sazka udělala. Hušák už dříve uvedl, že na reorganizačním plánu s Pentou nespolupracuje, ale že ho připravuje vlastními silami.

Další návrh na reorganizaci eviduje soud podle insolvenčního rejstříku od ostravské společnosti BQ Investment. Ta má u Sazky pohledávku za více než 883 tisíc korun a navrhuje v rámci reorganizace rozdělení Sazky. Do jednoho podniku by podle návrhu měla být vložena všechna aktiva spojená s provozem hlavní činnosti Sazky a tento podnik by byl oddlužen. Ve druhém podniku by zůstaly všechny závazky a vše co nesouvisí s hlavní činností Sazky, tedy nemovitosti, pohledávky a jiné investice.

Dál ostravská firma počítá taky s dvěma emisemi akcií, přičemž věřitelům by náleželo z první emise 80 procent akcií a 20 procent nynějším akcionářům. Druhá emise by byla částečně nabídnuta finančním investorům a z výtěžku by se obnovil provoz Sazky. Další část druhé emise by náležela tomu, kdo bude pověřen řízením reorganizace.

Do představenstva nepůjde zástupce Sokola

Dnes se rovněž konala valná hromada Sazky, na jejímž programu byly výhradně personální otázky. Zasedání nezvolilo členem představenstva zástupce České obce sokolské Petra Bernátka. Ten se měl stát členem vedení Sazky po Jaroslavu Bernardovi, který z funkce odešel 26. dubna. ČSTV jako hlavní akcionář Sazky odůvodnil hlasování tím, že počká na výsledky sobotního volebního zasedání výboru České obce sokolské, který si zvolí nové vedení.

Dnešní mimořádná valná hromada byla svolána na žádost menšinového akcionáře Sazky Sokola. Rada odvolala podle mluvčího Sazky Jana Tuny hlasy všech přítomných z funkce člena dozorčí rady Sazky Jana Ulrycha, který dříve sám rezignoval. „Nového člena dozorčí rady Česká obec sokolská nenavrhla.“

V úpadku je Sazka již od konce března, a to zejména kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Městský soud v Praze zaevidoval 2 075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce Josef Cupka následně popřel pohledávky za loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard. Zbylé pohledávky za 9,273 miliardy zůstávají zatím nedořešené.

Počátkem minulého týdne pozastavilo ministerstvo financí Sazce licenci na provozování číselných loterií kvůli tomu, že Sazka nevyplatila včas výhru ve Sportce za více než 103 milionů korun. Výhru však Sazka podle mluvčího Tuny postupně splácí. Proti pozastavení licence hodlá Sazka podat odvolání.