Půlku dluhu neplaťte, vzkazuje Evropa Řecku

Brusel – Plán na řízený bankrot Řecka už se pomalu dere na svět. Lídři světového finančnictví a ekonomiky se na jednání ve Washingtonu podle BBC dohodli, že největšímu evropskému dlužníkovi zřejmě odpustí polovinu dluhu, který dosahuje 330 miliard eur. Svou finanční pomoc navíc navýší na dva biliony eur. Konečná dohoda by měla být hotová do šesti týdnů.

Nákaza z Řecka se šíří do eurozóny, ale i za její hranice. Atény se na nohy nepostavily ani po mnohamiliardových půjčkách a situace se začíná evropským politikům vymykat z rukou. Otevřeně se proto začíná mluvit o řízeném bankrotu Řeků. Evropa se ale obává, že s sebou řecký bankrot stáhne některé evropské banky. Největšími věřiteli jsou zejména ty německé a francouzské.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek:

„Pokud se Řecku odpustí dluhy a všichni věřitelé to zvládnou - nikdo jiný na to nedoplatí tak, že by krachl - tím mám na mysli soukromé banky, pak to může situaci stabilizovat.“

Pokud ale eurozóna odpustí dluhy Řecku, podobné úlevy mohou žádat i další problémové země platící eurem, tedy Portugalsko a Irsko. Konečný závěr by ale uklidnil dění na finančních trzích „Trhy jsou i nadále nervózní. Jediné, co z víkendového zasedání vzešlo, bylo hezké prohlášení o tom, že všichni udělají maximum proto, aby eurozónu zachránili. To je málo. Konečně musí veřejně padnout jasné stanovisko,“ tvrdí ale ekonom ING Carsten Brzeski.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Řešením současné dluhové krize by mohlo být i navýšení evropského záchranného fondu na dva biliony eur. Objem možné pomoci by se tak ztrojnásobil. Do toho současného přispělo loni i Česko. Na účet Mezinárodního měnového fondu poslalo přes miliardu eur.