Pošta od října zdražuje - letos už potřetí

Praha - Česká pošta od října zdraží doručování balíků až o pětinu. Cena poslaní obyčejného balíku se v jednotlivých hmotnostních kategoriích zvýší o devět korun, u doporučeného balíku bude navýšení činit deset korun. Pošta nově zavádí také poplatek za služby SIPO. Podnik naposledy měnil ceny balíkových zásilek v lednu 2009, ceník už ale pošta upravuje letos potřetí.

„Skoro tři roky tak Česká pošta poskytovala tyto služby za stejnou cenu i přes to, že ceny pohonných hmot a energií stále rostou a dochází tedy k neustálému zvyšování nákladů na zpracování a doručování zásilek,“ uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

Poslání obyčejného balíku do dvou kilogramů, které nyní stojí 43 korun, vyjde od října na 52 korun. Půlkilogramový doporučený balíček bude stát 59 korun místo 49 korun. I po navýšení cen budou podle mluvčí sazby pod úrovní poštovních operátorů z okolních zemí. Ke zvýšení cen doručování kvůli růstu nákladů přistoupí v příštím roce i konkurenční tuzemská pobočka DHL Express. Ceny navýší v průměru o 3,5 procenta.

Pošta zdražuje (zdroj: ČT24)

Pošta už letos zdražovala v lednu i v dubnu

Pošta už od letošního ledna zvedala ceny cenných balíků. Cena takové zásilky o hmotnosti do dvou a pěti kilogramů vyskočila o desetikorunu na 68, respektive 75 korun. Cenné balíky, které váží mezi pěti a deseti kilogramy, podražily o 12 korun, balíky do 30 kil o desetikorunu.

Od dubna zase vzrostla cena obchodních balíků. Poště totiž skončilo osvobození od daně z přidané hodnoty, které ji zvýhodňovalo oproti ostatním doručovatelům. Pošta tak musela ke službám Obchodní balík, Obchodní psaní, vnitrostátní i mezinárodní služby EMS (Express Mail Service) a Svoz a rozvoz poštovních zásilek začít připočítávat 20procentní DPH.

Balíky
Zdroj: ČT24

Další zdražení čeká i SIPO

Nově také pošta od října zpoplatní rozpis bezhotovostní platby SIPO doručovaný do schránky. Poplatek pět korun v sobě zahrnuje cenu za vyhotovení a distribuci papírové podoby rozpisu bezhotovostní platby SIPO jednotlivým plátcům. Česká pošta byla k tomuto kroku nucena přistoupit v souvislosti s celkovým růstem nákladů na tvorbu a distribuci těchto rozpisů, dodala mluvčí.

Od ledna pošta zvedala také poplatek za platbu prostřednictvím SIPO. Vyskočil o tři koruny z původních 12 na 15 korun.