EU čelí největší krizi. Řecko ale eurozónu neopustí, slíbil Barroso

Štrasburk/Brusel - Evropská unie čelí největší krizi ve své historii. Prohlásil to dnes ve Štrasburku před europoslanci šéf Evropské komise José Barroso. Ve své zprávě o stavu EU také uvedl, že Řecko zůstane členem eurozóny. Barroso rovněž v parlamentu oznámil, že komise schválila návrh na zavedení daně z finančních transakcí. Barroso se rovněž domnívá, že by EU měla zvážit změnu „Lisabonu“ v souvislosti s pravidlem jednomyslnosti. Není prý možné, aby ti nejpomalejší v EU brzdili ostatní.

Podle Barrosa nejde nyní v unii jen o finanční krizi, ale i o krizi sociální a krizi důvěry. Ve společnosti panuje velká nejistota a hrozí růst nacionalismu. Situace je vážná, ale řešení existují, ujistil.

„Evropa má budoucnost,“ zdůraznil zároveň. „Řecko je a zůstane členem eurozóny,“ řekl dále šéf komise v pořadí již druhé zprávě o stavu unie, která je jakousi evropskou obdobou projevu, který každoročně přednášejí američtí prezidenti.

Dobrovolný odchod z eurozóny ani vyloučení kvůli neplnění pravidel nyní není podle stávajících smluv možné. Z některých zemí, například z Nizozemska, ale zaznělo, že by se to mělo změnit a taková možnost by měla existovat.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

José Barroso dnes před europoslanci také oznámil, že EK schválila návrh na zavedení daně z finančních transakcí. Ročně to podle něj může přinést až 55 miliard eur. „Je čas, aby finanční sektor přinesl společnosti svůj příspěvek,“ poznamenal Barroso. Připomněl současně, že členské státy v posledních třech letech schválily pomoc či záruky pro finanční sektor ve výši 4600 miliard eur.

O zavedení daně z finančních transakcí se v EU i ve světě nějakou dobu hovoří. Mezinárodnímu společenství se ale zatím nepodařilo dohodnout na společném postupu. „S tímto návrhem se Evropská unie stane předjezdcem v globálním zavádění daně z finančních transakcí,“ podotkl k dnešnímu rozhodnutí eurokomisař pro daňové otázky Algirdas Šemeta. „Jsem přesvědčený, že naši partneři v G20 budou mít zájem tuto cestu následovat,“ dodal.

Česko evropskou daň odmítá

Česká vláda se zavedením daně z finančních transakcí nesouhlasí. „Samozřejmě my nemáme sebemenší pochybnosti, že banky by za jakékoli finanční transakce přenesly náklady poplatků na koncové uživatele, čili na klienty. Koneckonců jak už to banky v České republice díky své poplatkové politice dělají,“ varoval koncem srpna premiér Petr Nečas.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Podle předsedy ODS by šlo o průlomový moment, protože případný souhlas s poplatky za bankovní transakci by de facto vedl k zavedení prvních evropských daní. Nečasův kabinet má ve svém stanovisku podporu České národní banky. Plán na zavedení daně z finančních transakcí podporuje Německo. Proti ostře vystoupila například Británie a řada evropských bank, podle nichž tato daň nebude mít na stabilizaci trhů žádný vliv.

Barroso by se měl stydět, myslí si europoslanci

Řada europoslanců Barrosův proslov ocenila. Jeden z italských zákonodárců prohlásil, že má „lví srdce“. Někteří jiní se naopak do šéfa komise pustili a hovořili o tom, že by se měl za to, co s dalšími představiteli EU v reakci na krizi dělá, spíše stydět.

„Místo fantazírování o oslabení jednomyslnosti při rozhodování členských států a naopak posílení vlastních pravomocí by měla Evropská komise urychleně začít pracovat na strategii pro případ bankrotu Řecka, který se nebezpečně blíží,“ uvedl v prohlášení Jan Březina.