Euroval ohrožuje stabilitu slovenské vlády

Bratislava - Slováci mají za sebou tisíc dní s eurem. Lidé jsou většinou spokojeni, ale také mají obavy z jeho budoucnosti. Vláda neví, zda má pomáhat krachujícím zemím eurozóny a 18 poslanců z koaliční liberální strany Svoboda a Solidarita (SaS) takzvaný euroval nechtějí. Pokud mu země dá červenou kartu, může ho zablokovat a hrozí i pád premiérky Radičové.

„Není solidární, aby slovenský důchodce s penzí 400 euro měsíčně platil vyšší DPH kvůli tomu, aby si řecký důchodce s třikrát vyšší penzí mohl svůj důchod ponechat,“ je přesvědčen předseda SaS Richard Sulík. Koaliční partneři kvůli jeho postoji hrozí pádem vlády. Tuto hrozbu nezažene asi ani nejnovější kompromis, tedy že se o jednotlivých půjčkách do eurovalu hlasovalo na Slovensku zvlášť. „Ostatní strany nás přehlasují, takže tento návrh pro nás není přijatelný,“ dodává Sulík.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Reakce premiérky na patovou situaci jsou nejasné a vyhýbavé. Útoky médií zatím zvládá, horší je to ovšem s vlastní stranou. Právě její straničtí kolegové navrhli během její zahraniční cesty spojit euroval s hlasovaním o důvěře vládě. „Jedná se o silný tlak na výměnu premiérky Radičové v rámci mocenského boje v SDKÚ,“ tvrdí politolog Ján Baránek. Na pád vnitřními rozbroji zmítané vlády už čeká populistická strana SMER Roberta Fica, která přes vyhrané volby skončila v opozici.

V otázce eurovalu Slovensko čeká, jak o něm rozhodnou ostatní parlamenty eurozóny, a doufá, že některý z nich euroval zablokuje. Slovenský parlament bude hlasovat až jako poslední koncem října.