Obama chce zvýšit těžbu ropy na Aljašce, vadí mu drahý benzín

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes oznámil nové kroky ke zvýšení těžby ropy na Aljašce a v Mexickém zálivu. Prezident, který dosud prosazoval hlavně obnovitelné zdroje a omezování domácí spotřeby ropy, tak ustoupil tlaku republikánů a vyšel vstříc veřejnosti, která žádá opatření proti nynějším vysokým cenám benzínu.

Vysoké ceny pohonných hmot vyvolané růstem cen ropy na světových trzích podkopávají Obamovu oblibu u veřejnosti a mohou narušit jeho snahy o znovuzvolení. Obama se rok a půl před volbami již pustil do příprav předvolební kampaně a získávání peněz k jejímu financování.

Republikáni, kteří loni v listopadových volbách ovládli Sněmovnu reprezentantů, požadují dramatický rozvoj domácí těžby ropy, který podle nich omezí závislost USA na dovozech a sníží ceny benzínu. Obama jim v tom dnes vyšel vstříc opatřeními, která odstraní významné překážky rozvoje těžební aktivity na Aljašce a v Mexickém zálivu a připraví těžbu u východního pobřeží USA.

„Dávám ministerstvu vnitra pokyn k organizování aukcí na pronájem půdy v aljašské Národní ropné rezervě (NPR) při respektování citlivých oblastí a k rychlejšímu vyhodnocování zdrojů ropy a plynu v oblastech středního a jižního pobřeží Atlantiku,“ řekl Obama ve svém týdenním rozhlasovém a internetovém vystoupení.

Obama dodal, že jeho vláda plánuje pronajímat nové oblasti pro průzkum i v Mexickém zálivu a vytvořit nové pobídky pro to, aby ropné firmy začaly rozvíjet dosud nevyužívané pronájmy půdy na pevnině i u pobřeží. Obamova vláda loni po havárii na vrtu společnosti BP a rozsáhlém úniku ropy do moře zakázala nový průzkum v pobřežních vodách na půl roku a začíná jej postupně povolovat až v poslední době.

Aukce pronájmů federální půdy pro průzkum a těžbu začnou v tomto roce. Firmy, které podají nejvyšší nabídky, si je obvykle najímají na deset let.

Aljašská NPR vznikla v roce 1923 původně jako zdroj paliv pro americkou armádu. Nachází se v blízkostí Arktické národní rezervace (AWNR), kterou se snažila otevřít pro průzkum a těžbu vláda George Bushe, kdežto Obamova vláda o povolení aktivit v této oblasti neuvažuje. K ropě v NPR vláda v nedávné době uvedla, že rostoucí ceny zvýšily objem ekonomicky těžitelné ropy v této oblasti.

Aljaška
Zdroj: ČT24/Wikipedia