Průmyslníci: Stát musí šetřit, ale s rozumem

Brno - Průmyslníci chtějí, aby vláda v Česku dál zlepšovala podnikatelské prostředí a zajistila vyrovnané veřejné finance. Prioritou musí být také dostatek kvalifikovaných zaměstnanců ve výrobní sféře. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR konaném v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně to dnes řekl člen představenstva svazu Martin Jahn. Vládu svaz také oznámkoval. V průměru si od něj odnesla známku dva minus.

Podle Jahna má být cílem vlády snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu. „I v době škrtů je třeba škrtat tam, kde to neomezí prorůstové výdaje,“ upozornil Jahn. Podle něj stát nemá šetřit například v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoje. Průmyslníci chtějí také větší podporu technického školství.

Podle Jahna stát udělal řadu kroků pro zlepšení podnikatelského prostředí. Má v tom ale pokračovat. „Nestojí to mnoho finančních prostředků,“ uvedl Jahn. Prostor je podle něj i v chování úředníků státní správy a samosprávy. Ti nemají živnostníkům komplikovat život.

Jahn vládu oznámkoval

Nejlepší vizitku jedna minus dostala za množství zákonů, které navrhuje. Horší je ale kvalita předkládaných materiálů. „Ne se všemi reformními návrhy jsme zcela srozuměni,“ uvedl Jahn. Připomenul, že řada zákonů je velmi rychle doplňována a měněna. „Co si máme myslet o zákonech, které je potřeba novelizovat již v době, kdy procházejí schvalovacím procesem,“ uvedl Jahn.

Vysvědčení vlády podle Martina Jahna

  • Snaha a množství předkládaných změn 1 –
  • Kvalita předkládaných matriálů  2-
  • Umělecký dojem 4

Nejvíce kritizoval „umělecký dojem“, který vláda na průmyslníky svým vystupováním dělá. „To, co se děje v oblasti vnitřní komunikace a komunikace navenek, je těžko akceptovatelné,“ uvedl Jahn. Jahn zmínil i boj proti korupci, který je jedním z cílů současné vládní koalice. Podle něj při anketě mezi průmyslníky pouze jedno procento dotazovaných uvedlo, že se situace v ČR zlepšila. 20 procent si naopak myslí, že se naopak ještě zhoršila.

Jahn chválí nový zákoník práce i kondici českého průmyslu

Jahn naopak kladně hodnotil změny v zákoníku práce. Do budoucna by v něm ale průmyslníci také rádi viděli možnost kurzarbeitu, tedy možnost plně hrazeného zkráceného pracovního týdne. Tuto možnost by mohly podniky využít ve chvílích ekonomického zpomalení, a zabránit tak propouštění. Mzdu zaměstnanců by v takových případech dotoval stát. Po zavedení kurzarbeitu již delší dobu volají také odbory.

Nečas a Jahn na sněmu svazu průmyslu a dopravy (zdroj: ČT24)

Jahn také kladně hodnotí kondici českého průmyslu. ČR se podle něj dostala díky zpracovatelskému průmyslu z krize rychleji, než se čekalo. „Průmysl je ve velmi dobré kondici. Nárůsty tržeb jsou až dvacet procent v meziročním vyjádření,“ uvedl Jahn. Podle něj firmy v době krize investovaly do vzdělání a inovací, což se nyní projevuje pozitivně. Přesto se optimismus českých firem při výhledu do příštího roku snižuje. „Vidíme určité varovné signály. Dobré časy už jsou pryč, ale ty špatné ještě nenastaly. Nechceme malovat čerta na zeď, ale nechceme varovné signály také podcenit,“ varoval Jahn.

Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy se hovořilo také o konkurenceschopnosti České republiky. Svaz sice kladně hodnotí strategii mezinárodní konkurenceschopnosti, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, avšak zároveň na sněmu zazněly také výtky, že se Česko propadá ve světovém žebříčku konkurenceschopnosti. To připustil i premiér Petr Nečas (ODS), který rovněž na setkání vystoupil.

Nečas o konkurenceschopnosti ČR:

„Svět kolem nás jde rychleji. Přestože se pohybujeme dopředu, tak nás ještě předbíhají rychlejší vláčky nebo rychlejší auta. To znamená, že my skutečně musíme akcelerovat svou činnost,“ upozornil Nečas.

Podle Světového ekonomického fóra jsme v roce 2009 byli na 31. místě, v loňském roce na 36. místě, letos jsme podle čerstvě vydané zprávy na 38. místě. Nečas nicméně zároveň upozornil, že Evropská komise i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj poukazují na to, že Česko dělá řadu pozitivních kroků, které konkurenceschopnost země posilují.

Mezinárodní strojírenský veletrh, jehož 53. ročník dnes začal, je největší výstavní akce v zemi. Letos se na něm představí 1 600 firem z 25 zemí. Je to o zhruba deset procent více než loni. Podle organizátorů zájem strojírenských firem roste, vracejí se i některé společnosti, které v době hospodářské krize nevystavovaly.