Jižní Súdán stabilizuje měnu pomocí ropných zisků

Džuba - Nejmladší stát světa, Jižní Súdán, před dvěma a půl měsíci zavedl také vlastní měnu. Jihosúdánská libra ale kvůli nedostatku peněz na devizovém trhu začala klesat. Tamní centrální banka se proto rozhodla zasáhnout a měnu stabilizovat pomocí peněz získaných z prodeje ropy.

Jihosúdánská libra funguje od 18. července, kdy vstoupila na měnový trh. Od té doby ale klesla až ke čtyřem librám za dolar. Její stabilitu teď chce mladá země zajistit prodejem ropy. „Centrální banka představila něco, čemu můžeme říct řízený floating. Dolní pásmo je nastavené na 2,95 a horní na 3,3 jihosúdánských liber za dolar. Pokud bude centrální banka dodávat dostatek deviz na devizový trh, tak to zajistí stabilní inflaci,“ vysvětlil jihosúdánský ministr financí Marial Awou Yol. 

Právě inflace je pro jihosúdánce problém číslo jedna, zejména kvůli zdražování potravin se vyhoupla na 57 procent. Zemi navíc sužuje i přílišná administrativa. „Měli jsme několik inkasních míst pro výběr daní, vybíralo je zhruba osm úrovní vlády. Teď vláda přišla s plánem zjednodušení daňového systému. Ten počítá s tím, že jediným legitimním výběrčím daní je ministr financí,“ dodal šéf resortu financí. 

Jihosúdánská měna (zdroj: ČT24)

Jižní Sudán si odtržením od severního zbytku země s sebou vzal i tři čtvrtiny ropných nalezišť a letos v srpnu se poprvé nemusel dělit se severním Súdánem o peníze z prodeje ropy. Právě tím získal nejen oficiální, ale i ekonomickou nezávislost. V příštích letech by díky tomu mohla tamní ekonomika růst o pět až sedm procent ročně.