Maďarská vláda chce pomoci zadluženým obcím

Budapešť - Maďarská vláda začne jednat s bankami o restrukturalizaci dluhů obcí. Od příštího roku chce některé komunální dluhy převzít a počítá i s tím, že by pod svou správu vzala také některé školy a nemocnice. Podle premiéra Viktora Orbána vláda sloučí závazky v objemu kolem 180 miliard forintů (asi 15 miliard Kč). Kabinet se na tomto postupu usnesl po zhruba osmi měsících jednání.

„Až na jednu nebo dvě výjimky se místní samosprávy topí v dluzích až po krk. To se nemůže změnit, jestliže je bude tížit nutnost provozovat veřejné instituce,“ uvedl Orbán. Vláda tedy převezme veřejné instituce, které provozují nedostatečně financované místní vlády, a jejich závazky převede na ministerstvo financí, tedy na státní dluh.

K 1. lednu 2012 stát převezme instituce od 19 samospráv, které fungují na úrovni okresu. Půjde o samosprávy, jejichž příjmy vysoko zaostávají za výdaji. Orbán řekl, že v Maďarsku je už teď obec, která by nebyla schopna vyplácet platy státním zaměstnancům, pokud by se navrhovaná restrukturalizace dluhu neprovedla. Převzetí institucí v takových obcích má právě tomu zabránit.

Viktor Orbán
Zdroj: Tibor Simogyi/ISIFA/SME

Reforma fungování obecních zastupitelstev figurovala vysoko na seznamu priorit ekonomů i analytiků, když se Orbán loni v květnu ujal moci. Tehdy se mu dostalo nejsilnější parlamentní podpory od pádu komunismu před více než 20 lety.

„Napravili jsme chybu, kterou jsme udělali před 20 lety při změně režimu. Úkoly státu a místních samospráv a jejich související financování jsme tehdy rozdělili nevhodně,“ vysvětlil Orbán. Podle nového systému budou místní samosprávy na úrovni okresů podle premiéra dohlížet na úkoly, které souvisejí s rozvojem. Stát převezme školy a nemocnice i jinde, nejen na úrovni okresů. Tuto fázi reformy bude regulovat samostatná legislativa, která ale bude teprve vypracována.

Orbán uvedl, že kabinet zahájí s bankami rozhovory o restrukturalizaci dluhů, které převezme v rámci reforem. Připustil ale, že si je vědom toho, že banky už nemají velký manévrovací prostor a že ekonomika potřebuje úvěry, pokud má růst.