Investoři se bojí bankrotu American Airlines

New York - Rostoucí obavy investorů z bankrotu třetích největších amerických aerolinek American Airlines poslaly dolů akcie mateřské společnosti AMR. Přestože analytici spekulují o tom, že firma by mohla požádat o ochranu před věřiteli, aby snížila své náklady, podle mluvčího to není cílem podniku.

Během pondělí se cena akcií mateřské firmy AMR propadla o třetinu a uzavřela na osmiletém minimu. Obchodování s akciemi AMR bylo během pondělí sedmkrát přerušeno kvůli mimořádným výkyvům. Od začátku letošního roku již akcie AMR přišly o 75 procent své hodnoty.

Podle agentury AP jsou American Airlines jedinou velkou leteckou firmou, která je v letošním roce ztrátová. Ve snaze o návrat k zisku chce nahradit starší letadla novějšími stroji s nižší spotřebou pohonných hmot. Plánuje rovněž prodej divize American Eagle.

Každý den American Airlines přepraví zhruba 275 tisíc lidí. Pokud by firma požádala o bankrotovou ochranu, neznamenalo by to pro cestující pravděpodobně žádné výraznější změny. Konkurenti Delta Air Lines a United Airlines v minulosti prošli bankrotovým režimem, aniž by to nějak narušilo jejich běžný letový provoz.

Vydáno pod