Die Welt: Evropská komise, MMF i Německo pro změnu splatnosti řeckého dluhu

Berlín – Evropská komise se spolu s Mezinárodním měnovým fondem a německými představiteli shoduje na nutnosti procesu restrukturalizace dluhu Řecka, což znamená snížení celkové dlužní zátěže. Informaci uvedl německý deník Die Welt ve zkráceném výtahu článku, který vyjde v sobotu. Žádné konkrétní zdroje přitom necitoval. Proti restrukturalizaci se podle něj staví Evropská centrální banka a Francie. Německé ministerstvo financí zprávu odmítlo komentovat.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet dnes potvrdil svůj odmítavý postoj k restrukturalizaci řeckého dluhu a před „potenciálně nevyčíslitelnými riziky“ takového kroku varoval také člen řídícího výboru ECB Jürgen Stark. Vedení banky za to dnes kritizoval britský týdeník The Economist, podle něhož by nesmiřitelný přístup ECB mohl v důsledku vést až k rozpadu eurozóny. Brusel, Berlín a MMF podle listu vyzývají především k prodloužení splatnosti řeckých státních dluhopisů. „Při pohledu na nejnovější údaje je jasné, že se situace změnila,“ uvedl Die Welt.

Naprostá většina investorů a ekonomů je podle čtvrteční ankety agentury Reuters přesvědčena, že Řecko bude muset restrukturalizovat svůj dluh, pravděpodobně už před koncem tohoto roku. Investoři podle průzkumu předpokládají, že Atény nakonec splatí méně než polovinu toho, co dluží. Evropská komise dnes vyzvala Řecko, aby podniklo další kroky ke snižování rozpočtových deficitů. Atény totiž v tomto směru neplní plán vytyčený loňsko dohodou o záchranném úvěru v sumě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč).

Řecko se před rokem v dohodě o úvěru zavázalo, že letos sníží deficit rozpočtu na 7,6 procenta hrubého domácího produktu, příští rok na 6,5 procenta a do roku 2014 na 2,6 procenta HDP. Příští rok se mělo Řecko začít vracet pro úvěry na kapitálový trh, vzhledem k nynějším astronomickým úrokům z řeckých dluhopisů to ale nebude možné. Řecko pro příští dva roky potřebuje získat zhruba 60 miliard eur úvěrů, jinak bude muset vyhlásit bankrot a dohodnout se s věřiteli na snížení dluhové zátěže. O problému řeckých dluhů mají na pondělní schůzce jednat ministři financí eurozóny.

Řecké euro
Zdroj: ISIFA/EPA/Karl-Josef Hildenbrand
Vydáno pod