Americký index S&P 500 oficiálně vstoupil do medvědího trhu

New York - Americké akcie podle indexu Standard & Poor’s 500 krátce po zahájení oficiálně vstoupily do takzvaného medvědího trhu. Tak se označuje období vytrvalého poklesu cen. K nepříznivému vývoji velmi napomohla krize v eurozóně, zvlášť po zprávách, že francouzsko-belgická banka Dexia patrně stojí před krachem a snaží se ji zachránit vlády těchto zemí.

Index S&P 500 krátce po zahájení ztrácel 2,1 procenta a pohyboval se kolem 1076 bodů. Od letošního maxima, na němž byl koncem dubna, tak ztráty rozšířil na více než 20 procent. Právě dvacetiprocentní propad z maximálních úrovní rozhoduje o tom, kdy začíná medvědí trh. Ztrácely ale i další hlavní indexy, Dow Jones odepisoval 2,2 procenta a nacházel se blízko 10 420 bodů, index Nasdaq Composite byl slabší zhruba o 1,2 procenta na 2 309 bodů.

Index Standard & Poor’s 500 je jedním ze tří nejsledovanějších amerických indexů, který je standardním měřítkem výkonnosti amerického akciového trhu. Obsahuje akcie 500 amerických společností, které reprezentující dané odvětví, mají velký podíl na trhu a jsou dostatečně stabilní. Převážná většina akcií zahrnutých v indexu je obchodována na NYSE, ostatní na Nasdaqu a zlomek na American Stock Exchange (AMEX). Index představuje přibližně 70 procent celkové tržní kapitalizace amerického akciového trhu, a proto dostatečně reprezentuje americkou ekonomiku. Nevýhodou je, že nezahrnuje akcie zahraničních společností, které na americkém akciovém trhu tvoří nezanedbatelnou část.