Jablonex má nového majitele

Jablonec nad Nisou – Naděje na obnovu kdysi slavné sklářské a bižuterní firmy Jablonex definitivně skončily. Podnik totiž oficiálně mění majitele. Jeho identita prozatím zůstává v tajnosti, první kroky jsou však jasné – sídlo se přesune z Jablonce nad Nisou do Prahy a podle všeho budou původní budovy k pronájmu. Představitele bižuterního průmyslu to nepřekvapilo. Jablonex totiž už nevyráběl a menší podniky se už zařídily po svém.

Nový majoritní akcionář získal přes 90 procent akcií společnosti. „Jablonex si od příchodu nového akcionáře slibuje snahu o restrukturalizaci a efektivní využití současného nemovitostního portfolia s pokusem obsadit areál nájemci,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva Jablonex Group Pavel Diviš.

Milan Kohout, Svaz výrobců skla a bižuterie:

„Možnost, že by se do tohoto areálu vrátila bižuterní firma, již prakticky neexistuje.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Kdo je novým majitelem Jablonexu a kolik za něj zaplatil, společnost nicméně neoznámila. Podle oslovených odborníků však jde o realitní společnost. Předseda představenstva slíbil dodat podrobnosti o transakci i záměrech společnosti během příštích týdnů. „Jedná se patrně už pouze o administrativní úpravu, která nemá absolutně žádný vliv na bižuterní průmysl,“ říká hlavní kurátor jabloneckého Muzea skla a bižuterie Petr Nový.

Jablonex patřil k největším výrobcům bižuterie na světě, zaměstnával skoro čtyři tisíce lidí. Bojoval se silnou korunou i levnou asijskou konkurencí. Gigant se rozpadl kvůli neshodám majitelů na dalším vedení společnosti. Sklárny v Desné i v Zásadě koupila Preciosa, Českou mincovnu pak podnik Monetica. Jablonexu zůstaly nevyužité budovy ceněné asi na 400 milionů korun. Na koupi značky Jablonex se počátkem roku dohodla španělská společnost Fanjoya Group, která už dříve s Jablonexem obchodovala. Pod světoznámým označením chce prodávat bižuterii menších výrobců z regionů.