Řecko opět ochromila generální stávka

Atény – Řecko zasáhla čtyřiadvacetihodinová generální stávka, kterou kvůli dalším vládním úsporným opatřením, jež mají za následek snižování mezd a propouštění, svolaly největší odborové organizace ADEDY a GSEE. Po celé zemi tak stála letecká i železniční doprava. Odloženy musely být i některé lety z Česka. Zavřeny zůstaly i některé školy, muzea nebo berní úřady. Policisté v Aténách rozháněli slzným plynem mladé demonstranty, kteří na ně házeli kameny a pokoušeli se prolomit bariéry před státními úřady. Dvanáct osob policie zatkla. Potyčky byly nicméně drobné ve srovnání s červem, kdy v centru Atén utrpěla zranění více než stovka osob. Do protestů se dnes aktivně zapojilo zhruba 25 tisíc lidí. Řecko s generálními stávkami nekončí – další stávka je naplánována už na 19. října. Inspektoři „trojky“ mezinárodních věřitelských institucí pravděpodobně doporučí uvolnit pro Řecko další část úvěru. Jednání v Aténách si ale podle jednoho z nich ještě vyžádají nějaký čas.

Dnes se konala první celořecká stávka namířená proti uskutečňování posledních požadavků Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ty zahrnují snižování mezd ve veřejném sektoru a propouštění. Lidé v ulicích nesouhlasí s deklarovaným úsilím vlády předejít bankrotu země slíbenými úspornými opatřeními. „Tato stávka donutí vládu, EU a MMF přehodnotit tuto katastrofální politiku,“ řekl mluvčí GSEE Stathis Anestis. Řecké odbory tvrdí, že nová oznámená vlna snižování mezd a důchodů, zvyšování daní a propouštění zasáhne jen chudé a strhne zemi do ještě hlubší recese. 

Řecké vládě přitom odtikávají minuty. Peníze na provoz státu má jen na pár týdnů. O víkendu ji přitom věřitelé odmítli půjčit další peníze, dokud si Řekové rázněji neutáhnou opasky. Řecký ministr financí přesto nešetří siláckými slovy. „Řecko eurozónu nikdy neopustí. Pokud někdo mluví o bankrotu, vůbec tomu nerozumí. Evropské banky jsou naprosto bezpečné,“ prohlásil Evangelos Venizelos.

Stavroula Brisini, zaměstnanec statistického úřadu:

„Zaměstnanci by neměli za krizi tak barbarsky platit. Ostatní mají daňové úlevy. Vláda by měla brát peníze od nich, ne od zaměstnanců.“

Zrušeno bylo na 400 letů

Provoz nemocnic obstarával jen nejnutnější personál a některé státní školy zůstaly zcela zavřeny. Komplikace však nastaly hlavně v dopravě. Jenom na aténském letišti bylo zrušeno více než 400 vnitrostátních a mezinárodních letů.

Státní zaměstnanci, studenti a důchodci se ráno shromáždili v centru Atén. Pak pochodovali centrem metropole a protestovali před parlamentem. Protesty pobíhaly v relativním klidu až do časných odpoledních hodin, kdy skupina mladých radikálů zahájila na centrálním náměstí Syntagma potyčky a házela na policisty kamení. Policie útoku čelila slzným plynem a vytlačila násilníky z náměstí. V severořecké Soluni demonstrovalo kolem 10 tisíc lidí.

MHD přerušila provoz jen ráno a večer

Městská hromadná doprava přerušila provoz pouze v ranní špičce a ve večerních hodinách. Přes den jezdily autobusy, tramvaje a trolejbusy normálně, což zdůvodnili zaměstnanci potřebou zajistit dopravu pro účastníky masových protestních demonstrací. 

Kvůli stávce pozemního personálu a řízení letového provozu v Řecku byly dnes posunuty tři lety společnosti Travel Service a jeden let Holidays Czech Airlines z ČR do této středomořské země. Nové časy odletů z pražského letiště dopravci upravili tak, aby se letadla dostala do Řecka po půlnoci a vyhnula se tím stávce, řekla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. 

Generální stávka v Řecku
Zdroj: ČT24

Pravidelné spoje SmartWings společnosti Travel Service podle nového rozvrhu odletí ve 20:10 na Rhodos a 21:10 na Krétu, uvedla mluvčí společnosti Vlaďka Dufková. Posunutý bude i charterový let na Krétu, který z Prahy odletí ve 21:15 středoevropského času. 
Stávka si podle Letiště Praha dále vyžádá odložení startu charterového letu společnosti Holidays Czech Airlines na ostrov Kos na 20:25.

Soňa Dorňáková Stamu, publicistka a spolupracovnice ČT

„Očekává se opravdu velká účast na stávce… Kromě stávky všech státních úředníků dnes nevysílá ani státní televize a nepracuje se v Řecké tiskové agentuře. Ke stávce se přidávají i lékaři ve státních nemocnicích a také učitelé a profesoři středních škol… Stávkují i přístavní dělníci, takže po celém Řecku nevyplují ani velké lodě.“

Jeden z inspektorů, kteří od minulého týdne na místě zkoumají, jak Řecko plní podmínky úvěru, dnes agentuře Reuters sdělil, že inspektoři pravděpodobně doporučí uvolnit pro zemi další část úvěru. Atény ale musí ukázat, že zavádějí dohodnuté reformy, dodal inspektor. 
„Děláme pokrok, ale pomalý. Je zapotřebí více času. Dosud jsme neuzavřeli žádnou z kapitol,“ řekl činitel, který si nepřál být jmenován. Na otázku, zda existuje možnost, že šestá tranše v sumě osmi miliard eur (198 miliard korun) uvolněna nebude, řekl, že „riziko je zde vždy a nic není zaručeno“. Také od výsledků inspekce se bude odvíjet rozhodování, zda unie Aténám poskytne další tranši pomoci, kterou země potřebuje mimo jiné na vyplácení mezd.

Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Země dostala zatím pět tranší a nyní se jedná o další v objemu osmi miliard eur. Řecko je první zemí eurozóny, která o finanční pomoc požádala. Později se dluhová krize rozšířila na Irsko a Portugalsko, Řecko je však na tom zdaleka nejhůře a EU už mu chystá druhý záchranný balíček.