Úřad práce zeštíhlí skoro o 700 úředníků

Praha - Snižování počtu zaměstnanců na Úřadu práce České republiky pokračuje. Tamní odborové organizaci bylo v září doručeno oznámení o hromadném propouštění, které by se mělo týkat 665 zaměstnanců. Jde o asistenty, referenty i vedoucí zaměstnance. Odbory propouštění kritizují, zaměstnancům, kteří zůstávají, podle nich přibývá práce.

Podle mluvčího úřadu Jiřího Reichla je uvedený počet „maximalistickou variantou“. Množství skutečně propuštěných bude záviset na tom, kolik lidí přejde na úřad z obecních a městských úřadů v rámci převodu státních sociálních dávek na úřady práce. Uvedené číslo navíc podle Reichla obsahuje i kontrolory, kteří mají možnost přejít na Státní úřad inspekce práce. „Spíše předpokládáme, že budeme nuceni propustit méně zaměstnanců, než uvádí odbory,“ podotkl Reichl.

Chystané propouštění není v rámci úřadu první. K 1. dubnu, kdy bylo sloučeno 77 úřadů práce pod jednu instituci, měl úřad 8 493 systemizovaných míst. Od počátku dubna bylo zrušeno 340 neobsazených systematizovaných míst a výpověď dostalo 535 zaměstnanců. Začátkem srpna měl úřad již jen 7 493 pracovníků.

Na úřadě
Zdroj: ČT24

Mnozí zaměstnanci úřadu přitom již delší dobu poukazují na to, že jim přibylo práce, a stěžují si na přepracovanost. „Již teď jsou obrovské problémy se zastupitelností, protože s odcházejícími zaměstnanci neodchází jejich práce. Navíc je většina lidí na pokraji svých psychických a fyzických sil,“ citoval server iDnes.cz prohlášení pracovníků litoměřické pobočky.

Předseda Podnikového výboru odborových organizací při úřadu práce Vlastimil Neumann také vyjádřil nespokojenost se způsobem převodu kontrolorů z úřadu práce pod inspekci práce. Kontroloři, kteří se do 15. října rozhodnou přejít pod inspekci, by měli uzavřít pracovní poměr na dobu neurčitou. Podle odborů je však problém se zkušební dobou.

„Ze strany odborů byl opakovaně projeven nesouhlas se sjednáváním zkušební doby zejména s ohledem na skutečnost, že tito zaměstnanci nebudou mít nárok na odstupné a jejich nároky nebudou přecházet na nového zaměstnavatele,“ sdělil Neuman. V textu dohody o rozvázání pracovního poměru, kterou podle něj dostali zaměstnanci, je pak navíc zdůrazněno, že dohoda je na základě žádosti samotného zaměstnance. „Tato skutečnost způsobila další rozkolísání v pocitech určité nejistoty zaměstnanců, jichž se to týká,“ dodal Neumann.

Vydáno pod