Prodej státních dluhopisů končí, zájem předčil všechna očekávání

Praha - Dnes naposledy si lidé můžou objednávat státní dluhopisy. Původně je ministerstvo chtělo nabízet do 1. listopadu, je o ně ale takový zájem, že plánovaný objem 10 miliard je už vyprodaný. Resort se proto rozhodl vydat takové množství, které si lidé do dneška objednají. Zatím je to 16,5 miliardy korun.

Výnosy z koupě kusu státního dluhu jsou sice malé, ale zato mimořádně bezpečné - argumenty, na které občané i investoři slyší. Nejdřív dominovaly velké objednávky, hlavně u ČSOB, pak převážil větší počet těch menších, hlavně u České spořitelny.

„To byl jeden ze základních cílů; nabídnout investování opravdu i drobnému střádalovi. I tomu, kdo obrátí každou stovku..,“ vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek.

Největší zájem je podle ministerstva o jednoletý a poté o pětiletý reinvestiční dluhopis.

Dluhopisy (zdroj: ČT24)

„Lze to hodnotit pozitivně hlavně proto, že stát si diverzifikuje zdroje pro státní rozpočet,“ tvrdí Petr Janský z Univerzity Karlovy.

U všech objednávek platí, že platba za ně musí být na příslušný účet připsána do 5 pracovních dnů, jinak jsou stornovány. Příští rok chce MF vydat státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun - oproti letošnímu roku, kdy je lze objednávat jen na pobočkách tří velkých bank, je chce ministerstvo nabízet i v rámci systému CzechPoint.