Další čínská společnost popřela pomoc Saabu

Šanghaj – Po čínské společnosti Hawtai Motor Group popřel svůj zájem pomoci ztrátové automobilce Saab i další asijský koncern - Great Wall Motors. Švédská automobilka Saab se potýká s nedostatkem hotovosti a hledá možného investora. Tento týden však byla zrušena dohoda o spolupráci s Hawtai Motor Group, pozdější spekulace o pomoci Great Wall Motors Číňané sami dementovali.

Podle nizozemské společnosti Spyker, která je majitelem Saabu, bylo důvodem zrušení dohody to, že firma Hawtai nezískala potřebné povolení. Hawtai dnes ale uvedla, že příčinou zrušení dohody nebyla chybějící povolení, nýbrž „obchodní a ekonomické skutečnosti“. Dodala, že stále doufá v novou dohodu. „Hawtai pokračuje v jednáních se Spykerem a revize podmínek spolupráce se Saabem zůstává naší nejvyšší prioritou,“ upozornila firma.

Hawtai měla podle dohody do záchrany Saabu investovat 150 milionů eur (asi 3,6 miliardy Kč). Peníze měly automobilce pomoci obnovit výrobu, kterou musela kvůli nedostatku hotovosti začátkem minulého měsíce přerušit.

Po zrušení dohody se objevily zprávy, že Saab jedná rovněž s firmou Great Wall. „Spolupráce firem Great Wall a Spyker by mohla být vzájemně výhodná. Čínský partner má hotovost, kterou Spyker potřebuje,“ upozornil ve čtvrtek zdroj agentury Reuters. Mluvčí Great Wall dnes ale uvedl, že podniky nejsou v kontaktu.

Švédské automobilky hledají pomoc v Asii

Dohoda s Hawtai se mohla stát již druhým případem pomoci čínského podniku při záchraně švédské automobilky. Loni se čínská společnost Geely dohodla na koupi švédského výrobce osobních vozů Volvo Cars od amerického koncernu Ford Motor.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč). Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Spyker
Zdroj: ČT24