Zemědělci doufají ve vyšší dotace od EU

Plzeň – Čeští zemědělci by se měli konečně dočkat spravedlivějších podmínek a postavení v agrární konkurenci Evropské unie. Změnu si slibují od chystané reformy, kterou má už příští týden projednávat Evropská komise. Nejprve o ní ale jednali čeští europoslanci se zástupci farmářů i ministerstva zemědělství.

Výtky českých farmářů vůči evropskému systému jsou jednoduché, avšak zásadní – příliš mnoho byrokracie a slabé výsledky vzhledem k nerovným podmínkám vůči zemědělcům ze států původní unijní patnáctky. Nyní unijní orgány konečně chystají vytouženou změnu. „Základní je udělat rovná pravidla. Všechno ostatní se od toho odvíjí,“ shrnul požadavek českých zemědělců farmář Martin Klimeš.

Podle zástupce Informační kanceláře Evropského parlamentu Jindřicha Pietrase jde především o peníze – čeští zemědělci dostávají z unijních fondů nižší dotace než jejich kolegové ze zemí, které v EU byly už před rokem 2004.

Reformu unijní zemědelské politiky bude Evropská komise projednávat 12. října. Pro příští plánovací období má zavést velké změny. „Situace by měla být pro českého zemědělce po roce 2013 výrazně spravedlivější,“ slíbil europoslanec Hynek Fajmon.

Očekávané radikální změny zemědělské politiky jsou především dílem Evropského parlamentu. Ten dříve nemohl do její přípravy hovořit. Lisabonská smlouva však jeho kompetence zvětšila. „Jsme v tom zapojeni poměrně intenzivně,“ pochvaloval si europoslanec Pavel Poc.

Dnes považují čeští zemědělci Evropskou unii za pohromu. Průzkum Informační kanceláře EP ukázal, že většina farmářů se cítí společnou zemědělskou politikou ohrožena. Příliš velké zlepšení neočekávají ani od její připravované změny.

Kompletní výsledky ankety Český zemědělec v EU však budou veřejnosti k dispozici v sobotu na tradičních farmářských trzích, kterými plzeňské diskusní fórum o společné evropské zemědělské politice vyvrcholí.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)