Obnova D1 v úseku Mirošovice-Kývalka spolkne 24 miliard

Praha - Na modernizaci dálnice D1 v úseku Mirošovice-Kývalka bude potřeba přibližně 24 miliard korun, jak dnes v pořadu Impulsy Václava Moravce uvedl pověřený ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) René Poruba. Dodal, že zatím jde o předběžný odhad. Modernizace, která by mohla trvat přibližně deset let, má začít na jaře. Bude mít celkem pět etap a 25 úseků.

René Poruba, pověřený ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) 

„Nedojde ke generální rekonstrukci D1, ale bude docházet k modernizaci dálnice D1. Modernizace je daleko hlubší než generálka.“

Poruba upřesnil, že ŘSD chce dálnici připravit tak, aby sloužila i do budoucnosti, a to jak z hlediska telematiky, tak z hlediska lepšího řízení provozu. V současnosti úřad připravuje na jaře spuštění prvních čtyř úseků, na které budou díky zvýšenému rozpočtu o čtyři miliardy korun peníze. Jde zhruba o 1,5 na jeden úsek, doplnil Poruba.

Zatím není vyloučeno ani rozšíření dálnice D1 o tři pruhy v opravovaných úsecích. ŘSD bude rozšiřovat dálnici o 75 centimetrů na každou polovinu, vysvětlil Poruba: „Tím dosáhneme jak širšího odstavného pruhu, abychom zvýšili bezpečnost pro případné vystupování odstavených vozidel, tak dosáhneme toho, že budeme mít kvalitnější stoupací pruhy v těch úsecích, a tam to bude třípruhové, které jsou dneska problematické.“

Podle pověřeného ředitele bude doba modernizace dálnice záviset na mnoha faktorech. Narážel tak například na úseky, kde bude více účastníků řízení. Upozornil i na možné problémy s vykupováním pozemků, kde bude záviset na spolupráci se Středočeským krajem, krajem Vysočina a Jihomoravským krajem. Na první úseky modernizace dálnice D1 připravuje ŘSD soutěž na přelom roku.