U Rumburka má vzniknout spalovna biomasy s 250 pracovními místy

Rumburk - V rumburské průmyslové zóně má do roku 2014 vzniknout spalovna biomasy, vyrábějící teplo i elektřinu. Celý areál i s dalšími provozy má stát 1,5 miliardy korun a přinést až 250 pracovních míst. Novináře o tom dnes informovalo vedení krajského úřadu práce. Za investicí údajně stojí firma ASK Energo, jejíž investici letos odmítli zastupitelé Košťan na Teplicku.

Elektrárna by měla vyrůst v lokalitě Horní Jindřichov, tedy jihovýchodně od města, několik set metrů od německých hranic. „Součástí investice je kombinovaný zdroj elektrické energie a tepla, kde jako palivo bude použita čistá biomasa. Investice vytvoří zhruba 100 pracovních míst s různými požadavky na vzdělání,“ uvedla mluvčí úřadu práce Eva Maříková. Jméno investora ale odmítla potvrdit.

Kromě energetického zdroje mají být součástí areálu i další provozy, zaměřené především na obsluhu spalovny. „Odhad dopadu provozu celého areálu na vznik nových pracovních míst se pohybuje kolem 250. Jedná se zejména o služby v zemědělství, dopravní profese a ubytovací a restaurační služby,“ dodala Maříková. Úřad práce je už údajně s investorem v kontaktu, zahájení plného provozu se předpokládá na rok 2014.

Investor neznámý

Podle informací ČTK je investorem firma ASK Energo Investment, která s podobným záměrem letos neuspěla v Košťanech na Teplicku. V obou případech nesou projekty i shodné jméno. Firma má anonymní akcie na majitele. „Je to megalomanská akce, kterou místní občané už dříve odmítli, diskuse proto byla bezpředmětná. Mohlo by se tím zhoršit životní prostředí, my Češi totiž umíme perfektně obcházet všechny normy,“ řekl starosta Košťan František Voháňka (Česká nezávislá). Vyjádření rumburské radnice a investora ČTK zjišťuje.