V Česku krachují vesnice, ministerstvo přemýšlí co s nimi

Praha - Počet obcí ohrožených krachem se loni zvýšil o polovinu. Vyplývá to z aktuální statistiky ministerstva financí. České zákony si ale s vesnicemi, uvízlými v dluhové pasti, neví rady. Cestu z bezvýchodné situace teď radnicím připravují ministerstva financí a vnitra.

Zrušení autobusové dopravy, nefunkční svoz odpadu nebo vypnuté pouliční osvětlení. Popis situace v obcích, které nemají peníze a musí šetřit, kde se dá. Vesnic, které k takovému scénáři mohou mít nakročeno, loni osmnáct přibylo. Celkem jich má ministerstvo financí na seznamu dvaašedesát. 

Obce by měly investovat s rozmyslem

Hlavním problémem obcí, který ministerstvo financí analyzovalo, je předfinancovávání velkých projektů z evropských fondů. Další část obcí se prozměnu pustila do rizikových podnikatelských záměrů. Obcím, které balancují nad dluhovou propastí, teď ministerstvo poštou vzkazuje, aby si při čerpání evropských peněz daly pozor. Těm co do ní už spadly, nabízí konzultace. Nejvíc dopisů přitom míří na Karlovarsko, kde leží také nejzadluženější vůbec, obec Prameny, která musela kvůli nesplatitelnému dluhu dokonce prodat svoji radnici.

Aby nedocházelo na nejhorší, kdy exekučně obstavenou obec omezeně spravuje dosazený úředník, připravuje skupina odborníků nový zákon, který má pomoci včas zabrzdit rizikově hospodařící radnice a pomoci i těm obcím, které své dluhy už nikdy splatit nemohou. Podle platné legislativy nemohou obce zbankrotovat, proto nový návrh spočívá v tom, že by obce prošly jakýmsi insolvenčním řízením a následně byly připojeny k sousedním obcím. 

Zákon by podle autorů příprav mohl začít platit v roce 2015. Nyní mají poslanci na stole novelu rozpočtového určení daní, která dává malým obcím více peněz ze státní kasy. Ministerstvo financí ale podotýká, že žádný zákon nemůže suplovat odpovědné rozhodování zastupitelů, kteří mají obecní majetky na starosti.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)