Vyberte si světovou metropoli podle toho, v čem vyniká

New York - Hongkong nebo Singapur jsou sice známé pro nejvyšší světovou kriminalitu a inflaci, ale na druhou stranu se mohou pochlubit i největšími vědeckými kapacitami. Londýn, Paříž a Stockholm se zase pyšní největším zájmem zahraničních turistů a množstvím městské zeleně. Tato a další prvenství vyplývají ze studie sestavené poradenskou firmou PricewaterhouseCoopers, která se zaměřila na úroveň života ve městech.

Nejlépe se v žebříčku umístila americká města jako New York, Chicago nebo San Francisco. Dominují zejména v úrovni služeb a možnostech trávení volného času. V první desítce ale překvapivě chybí zástupce Japonska. „Podle mě americká firma zvýhodňovala americká města. Města jako Tokio nebo Osaka, která jednoznačně z hlediska mnoha kritérií patří mezi absolutní světovou špičku, chybí,“ argumentoval mluvčí asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Kritéria pro tvorbu podobných žebříčků lze stanovit prakticky libovolně. Pro svobodné muže je prý nejzajímavější návštěva fotbalové Barcelony, nejrychleji přijdete o práci v New Yorku nebo San Franciscu a novou seženete nejhůř v Miami a Las Vegas. Jsou ale i zásadnější měřítka. „Průřezem, kde se hodnotí všechny žebříčky, je především bezpečnost osob ve městě,“ dodává Okamura.

Světové metropole (zdroj: ČT24)

Z hlediska bezpečnosti zaujímá nejvyšší světovou příčku Lucemburk následovaný několika švýcarskými městy. Vyhnout byste se naopak měli jihoamerickým metropolím v čele s Bogotou nebo jedné z nejznámějších pláží světa, Copa Cabaně v Riu de Janeiru.

  • Hotel Paris v Las Vegas zdroj: Hotel Paris http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1429/142809.jpg
  • Švýcarsko autor: Sean Gallup , zdroj: ISIFA/Getty images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2289/228895.jpg