Číňané už nejsou bezproblémové ovce, pocítil to i Gucci

Peking - Nová generace čínských dělníků bojuje za lepší pracovní podmínky. Stávky a nepokoje jsou v zemi čím dál častější a ve většině případů se stávkujícím protesty zatím vyplácejí. Pracovníci si nejčastěji stěžují na dlouhou pracovní dobu, málo přestávek a nelíbí se jim ani to, že jim zaměstnavatelé neplatí přesčasy. Bouří se přitom nejen proti čínským zaměstnavatelům, ale i firmám světoznámých značek. Své o tom ví už i italský výrobce luxusní módy Gucci.

Firmy z celého světa do Číny dlouhá léta lákaly nízké mzdy a bezproblémoví dělníci, kteří byli ochotní pracovat za jakýchkoliv podmínek. Teď se ale zdá, že tomu už odzvonilo. Nespokojenost roste nejen v továrnách, ale i v čínských prodejnách světoznámých značek. Své o tom ví už i italská společnost Gucci. Zaměstnanci jejích obchodů na ni podali oficiální stížnost. V ní upozorňují na to, že museli žádat například o to, zda si mohou odskočit na toaletu nebo se napít vody. Bývalí zaměstnanci firmy rovněž podle zpravodajského webu France 24 upozornili na to, že je zaměstnavatel nutil platit zboží, které někdo z obchodu ukradl.

„Musela jsem čekat víc jak hodinu, než jsem si mohla zajít na záchod. Cítila jsem se špatně, protože jsem byla nemocná,“ stěžuje si jedna ze zaměstnankyň společnosti Gucci. „Dlouhé hodiny stání mi způsobily zdravotní komplikace,“ dodává další.

Stížnost stála místo manažera společnosti Gucci

Gucci už stížnost řeší. O místo kvůli ní přišel čínský senior manažer. „Gucci nebude podporovat nebo tolerovat takové údajné profesní pochybení,“ uvedla společnost ve svém prohlášení. „Gucci stížnost důkladně prošetřil a přijal sérii opatření včetně výměny senior manažera,“ dodala společnost.

Yang Qianwu, právník

„Jestliže firma porušuje pracovní právo, zaměstnanci můžou odstoupit od smlouvy a žádat taky náhradu mzdy.“

Mladí Číňané se nespokojí s tím, co jejich rodiče

Podobných případů je v zemi mnohem víc. Desítky milionů dělníků nechtějí pracovat v mizerných podmínkách tak jako kdysi jejich rodiče. Mladí lidé stále častěji utíkají z venkova do měst a touží po lepším životě. „Chtějí si vybudovat život ve městě. A aby to dokázali, potřebují peníze. To je důvod, proč je nyní v Číně vidět víc stávek a protestů,“ míní Geoffrey Crothall ze skupiny pro práva pracujících China Labour Bulletin. 

Dělníci požadují například i část ze zisku firmy nebo jiné platové výhody. Ve většině případů dostanou to, co chtějí. To se ale nelíbí tamní komunistické straně. Bojí se totiž, že by mohly vzniknout nezávislé odborové svazy, které by mohly politickou stranu ohrozit. 

Gucci čelí protestům zaměstnanců (zdroj: ČT24)