Ministerstvo varuje před nafukovacím Mickey Mousem

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje rodiče, aby dali pozor na nafukovací plastovou hračku neznámého původu ve tvaru Mickey Mouse. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně totiž obsahuje nepovolené množství esterů kyseliny ftalátové, které mohou negativně ovlivnit zdraví dítěte.

Výška hračky je zhruba 40 centimetrů. Figura Mickey Mouse má růžovou mašli s bílými puntíky, stejně zabarvený lem kolem pasu a velké červené srdce připevněné na hrudi. Výrobek neobsahuje informace o věkové kategorii dětí, pro kterou je určen, ani informace o výrobci či osobě odpovědné za uvedení výrobku na trh.

Michael Vít, hlavní hygienik ČR 

„Při olizování, kousání nebo vkládání hračky do úst mohou obě látky přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány.“ 

Di-isononyl ftalát (DINP) a di-(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP) jsou estery kyseliny ftalátové. Hračka obsahuje obě látky v množství, které několikanásobně překračují povolený limit 0,1 procenta hmotnosti výrobku. Hračka obsahuje 19,6 procenta DINP a 1,8 procenta DEHP. DINP působí nepříznivě na ledviny a játra, DEHP na reprodukční orgány.

Více informací naleznete na stránkách ministerstva zdravotnictví.