Argentina – země, která přežila bankrot a navíc prosperuje

Buenos Aires - Argentina, která představuje třetí největší ekonomiku Latinské Ameriky, se může brzy stát příkladem pro Řecko. Přežila totiž bankrot a během několika let opět prosperuje. Nezaměstnanost je v zemi nízká, lidé nakupují a daří se i exportérům. Největším místním problémem ale zůstávají státní zásahy do ekonomiky, které sklouzávají k autoritářství.

Argentině chybělo 144 miliard dolarů na zaplacení půjček. Peso ztratilo přes noc dvě třetiny hodnoty a banky přestaly lidem vyplácet peníze. Od té doby se hodně změnilo. Stejně jako ve fabrice Grissinopoli, která díky novým majitelům prosperuje. „Fabrika byla zavřená dlouhých 17 let. Před 5 roky jsme ji opět otevřeli. Postarali jsme se o mechaniky a dělali vše sami. Teď nadešel další zlom, protože poptávka je výborná a stále roste,“ prohlásila spolupracovnice fabriky Ivana Agüerová. 

Firmy znovu nabízejí volná místa a najít si novou práci tak není složité jako dřív - nezaměstnanost je nejníže za posledních 20 let, drží se na 7,3 procenta. „Vytvořili jsme 5 milionů pracovních míst, potřebujeme ale ještě dalších milion a půl. Chceme, aby nezaměstnanost odpovídala přirozenému přírůstku, tedy pěti procentům,“ poznamenala argentinská prezidentka Cristina Fernándezová.

Argentina podporuje export udržováním slabé měny 

Země vydělává hlavně na tom, že uměle udržuje slabou měnu, což pomáhá exportérům. Devizové rezervy se odhadují na 50 miliard dolarů. Podle ekonomů si ale Argentina dlouhodobě neudrží 9procentní růst a i na ni dolehne hospodářské ochlazení okolních států.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)