S&P zhoršila úvěrový rating Španělska

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila dlouhodobý úvěrový rating Španělska o jeden stupeň z AA na AA-, což je čtvrtý nejvyšší investiční stupeň. Agentura svůj krok zdůvodnila slabým hospodářským růstem země, zhoršením fiskálních podmínek a vysokým zadlužením v soukromém sektoru.

Podle Agentury S&P zůstávají navzdory jistému zvýšení odolnosti španělské ekonomiky v letošním roce patrná zvýšená rizika ohrožující hospodářský růst země. Je to zejména vysoká nezaměstnanost, neuspokojivé finanční podmínky, vysoká zadluženost soukromého sektoru a pravděpodobné ekonomické zpomalení na straně hlavních obchodních partnerů Španělska.

Dnešní snížení ratingu by přitom pro Španělsko nemuselo být zdaleka poslední. „Mohli bychom snížit rating znovu v případě, že ekonomika v roce 2012 propadne, fiskální pozice země se značně odchýlí od vládních rozpočtových cílů nebo se zpozdí další reformy pracovního trhu nebo reformy povzbuzující růst,“ upozornila agentura. S&P zhoršila úvěrový rating Španělska po třetí za tři roky. Začátkem října se ke stejnému kroku rozhodla i konkurenční ratingová agentura Fitch.

Na snížení ratingu jedné z největších zemí eurozóny ihned zareagovala společná evropská měna. V závěru obchodování na amerických trzích oslabila na 1,3786 dolaru. Vůči jenu euro kleslo zhruba o půl procenta na 105,99 jenu za euro. Po oznámení snížení hodnocení začaly klesat i asijské akcie. Japonský index Nikkei 225 odepsal 0,7 procenta.

Evropa čelí dluhové krizi. Španělsko patří spolu s Itálií k nejohroženějším zemím unie. Zatím se sice obešlo bez pomoci mezinárodních partnerů, panují ale obavy, že se v budoucnu bez peněžní injekce neobejde. Zemi sužuje vysoká nezaměstnanost. V srpnu bylo bez práce 21,2 procenta Španělů. V celé unii to přitom bylo v průměru jen 9,5 procenta lidí.