Evropská centrální banka již pro boj s krizí udělala vše

Washington - Evropská centrální banka udělala již pro podporu finančních trhů vše. Další boj s dluhovou krizí je už nyní na vládách. V rozhovoru pro list Financial Times to řekl prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Komentář Tricheta přichází poté, co někteří další členové banky naznačili, že se obávají propadu eurozóny zpět do recese.

Trichet nechává další zodpovědnost s dluhovou krizí na vládách zemí eurozóny. Domnívá se, že kdyby nebyla zemím poskytnuta volnost v řízení své vlastní ekonomiky, mohlo by to vyústit v ještě větší problémy celé unie. „Učinit cokoliv, co by zprostilo vlády jejich zodpovědnosti, by byl recept na prohru,“ řekl.

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance s.r.o.:

"Opravdu si nepamatuji situaci, kdy bylo velké množství politiků schopno domluvit se na jednom a ještě funkčním řešení. A již vůbec si nepamatuji, kdy se politici dokázali dohodnout rychle. Rychlost a flexibilita je něco, čím politici v posledních letech příliš nedisponují. Státy tímto aktem budou jednoznačně ochuzeny o svižné řešení problémů. Investoři tedy upřeně pozorují jednání ministrů financí zemí G20. Doufají v nějaký pokrok. Toho se ale dočkají stěží."

Podle některých analytiků by ECB již na svém příštím zasedání mohla jednat o snížení úrokových sazeb. Měnový výbor ECB minulý týden nechal úrokové sazby beze změny na 1,5 procenta. Někteří bankéři již však nyní vyzývají ke snížení úroků, protože rostou
signály dalšího zpomalování ekonomiky regionu a trhy se bojí krachu Řecka.

Řecko je „zvláštní případ“

Trichet označil Řecko, kterému se podařilo úspěšně přesvědčit investory o zásadním snížení hodnoty jejich dluhopisů, za „zvláštní případ“ země. Všechny ostatní země podle něj budou schopné splnit veškeré své finanční závazky.

"Představitelé eurozóny řekli velmi jasně, že Řecko je zvláštní případ, a co se týká všech ostatních zemí, je jejich cílem dodržet to, co jejich vlády podepsaly," dodal.

Řecko si po souhlasu Slovenska oddychlo

"Máme před sebou důležitou výzvu. Chtěl bych ocenit rozhodnutí slovenského parlamentu, protože i přes velmi složitá jednání máme vůli se posunout dál. Jsme zavázáni k tomu,
prosadit v Řecku razantní změny," řekl řecký premiér George Papandreou.

Dle agentury Reuters řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes slíbil, že příští týden předá parlamentu ke schválení úsporná opatření, přičemž oznámil, že Řecko je nyní v „boji o svoji záchranu.“ Proti dalším úsporným opatřením chystají Řekové protesty.

Finanční pomoc pro Řecko (zdroj: ČT24)
Vydáno pod