Google spustil hlasové tlumočení češtiny v mobilech

Praha – Google spustil bezplatnou službu, která umožní předklad mluvené češtiny do 13 jazyků a opačně. Využívat ji mohou majitelé chytrých telefonů s operačním systémem Android. Ode dneška tak stačí namluvit vzkaz v češtině do mikrofonu mobilního telefonu, aplikace ji pak přeloží do zvoleného jazyka a nahlas přečtě. Předklad do češtiny funguje úplně stejně.

Tuto službu Google poprvé představil na začátku letošního roku pro překlady mezi angličtinou a španělštinou. Teď už aplikace zvládá i překlady do francouzštiny, italštiny nebo portugalštiny. Uživatel se domluví i s obyvateli Japonska, Koreje, Turecka a snadno se dorozumí holandsky, polsky nebo rusky. 

Konverzační mód je nyní dostupný v testovací verzi a stále se učí. Stejně jako u hlasového vyhledávání Google záleží na přízvuku a ruchu z okolí. V případě, že namluvená fráze obsahuje nepřesné slovo, je toto slovo možné před samotným překladem ručně opravit, případně jím rozšířit stávající slovník překladače. 

Vedle konverzačního módu je čeština podporovaná ve všech funkcích překladače Google na mobilních zařízeních s Androidem. České výrazy je možné do překladače namluvit nebo napsat. Z cizího jazyka překladač překládá do češtiny a české výsledky nyní přečte nahlas.