Jak jíme, kvalitně, nebo levně?

Praha – Stát na jedné straně tvrdí, že chce bojovat proti nekvalitním potravinám v českých obchodech, na straně druhé ale připravuje opatření, která mohou situaci ještě zhoršit. Ať už jde o míň peněz do kontrol kvality, nebo zvyšování DPH na potraviny. Podle odborníků jedí přitom Češi nekvalitně především proto, že chtějí ušetřit a neumějí se ozvat.

Na tuzemské pulty se dostanou i potraviny, které by si na západě nikdo prodávat nedovolil – mají jiné složení a jsou méně kvalitní. Příští rok může být ještě hůř, protože bude pokračovat zdražování. 

Petr Havel, agrární analytik: „Je to jednoznačně znevýhodnění našich výrobců a našich spotřebitelů. Následkem toho bude, že spotřebitel se bude snažit co nejvíc potravin koupit mimo území ČR.“ 

Michal Hašek, místopředseda ČSSD: „Ti lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, budou zase vyhledávat levnější, ale to také bohužel znamená méně kvalitní potraviny.“



A je otázka, jestli u většiny příští rok vyhraje kvalita, nebo cena. 

Zájmem Potravinářské komory podle jejího ředitele Miroslava Tomana je, aby se na pult vůbec nedostávalo zboží, které tam nemá co dělat. „Aby řetězce neprodávaly zboží, které by si doma na ten pult vůbec nedovolily dát.“ 

Podle odborníků se musí Češi naučit se ozvat a také umět si kvalitní a dobré potraviny vybrat. Jenže kvůli seškrtání rozpočtů by nově mohly chybět i peníze na kontroly kvality. „Pokud dojde ke snížení rozpočtu kontrolních orgánů, tedy potravinářské inspekce nebo státní veterinární správy, tak je otázka, jestli budou mít sílu to kontrolovat,“ dodal Toman v dnešních Otázkách Václava Moravce. Petr Bendl, ministr zemědělství, v tomtéž diskusním pořadu vyjádřil přesvědčení, že na kontroly je peněz dost, nemá prý jiné informace. 

Jedním z navrhovaných opatření, jak kvalitu prodávaného jídla zlepšit a zároveň i zabojovat s obezitou, je tzv. hranolková daň. Sladké a smažené jídlo by bylo vícenásobně dražší než třeba zelenina. Zatím si ale příliš sympatií politiků nezískala.