Česko čeká další bojkot mobilních operátorů

Praha – Česko dnes čeká další bojkot mobilních operátorů. Skupina lidí sdružených prostřednictvím blogů Předražené volání a Říkáme dost vypne na hodinu od 16:00 své mobilní telefony. Kolik lidí se do protestu zapojí, není jasné, na Facebooku má ovšem iniciativa přes 100 tisíc příznivců. Organizátoři bojkotu poukazují na drahé telefonní volání v Česku a kritizují také Český telekomunikační úřad, že se nesnaží situaci na českém trhu nijak řešit.

Mobilní volání v Česku je údajně předražené. Český občan musí platit za mobilní telekomunikační služby téměř šestkrát více než občan Rakouska nebo dvakrát více než občan Polska, poukazují organizátoři protestu s odvoláním na průzkum, který si nechali provést, na svém blogu Říkáme DOST! Průzkum se podle nich uskutečnil mezi všemi mobilními operátory v České republice, Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Českému trhu by pomohla konkurence

Podle organizátorů výzvy by Česku prospěl čtvrtý mobilní operátor, který by na trh ovládaný trojicí silných firem vnesl konkurenci a možnost alternativy. Na českém trhu sice působí ještě čtvrtá a podstatně menší společnost U:fon, s ní ale podle organizátorů akce není možné počítat, protože používá nestandardní frekvenční pásmo a je možné ji využívat pouze na speciálně upravených telefonech.

Konkurenci by na český trh mohl naopak přinést virtuální operátor. Ten zatím v Česku neexistuje, což je ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie podle organizátorů protestu velmi neobvyklé. Česko to staví na úroveň zemí, jako je Albánie nebo Bělorusko.