Absolventům se blýská na lepší časy

Praha – Absolventi škol to mají s hledáním práce zase o kousek jednodušší. Pracovních nabídek pro ně totiž v posledních měsících přibývá. Najít práci v oboru, který studovali, je ale složité. To se povede jen třetině absolventů. Firmy po nich ale stále požadují praxi v oboru, do kterého je najímají. Pokud se jim práci podaří získat, nejčastěji jim firma na začátku platí mezi 20 a 25 tisíci korunami. Informace vyplývají z průzkumu společnosti LMC, který proběhl v rámci virtuálního veletrhu pracovních příležitostí na portále Jobs.cz.

Státní, nebo soukromá škola? To je nám jedno, tvrdí zaměstnavatelé

Veletrh práce, který nedávno proběhnul na stránkách portálu Jobs.cz, si pochvalují jak studenti a absolventi, tak zaměstnavatelé. „Virtuálními branami veletrhu prošlo téměř 50 tisíc návštěvníků právě z řad studentů a absolventů,“ uvedl analytik společnosti LMC Ondřej Mysliveček. O pracovních příležitostech mohli on-line diskutovat s 26 významnými firmami v České republice. A zájemci o práci z řad studentů měli reálné šance. Nabídek pro absolventy totiž přibývá. Měsíčně se například na portálu Jobs.cz objeví pět tisíc pracovních pozic pro absolventy, tvrdí Mysliveček.

Důvodem nárůstu počtu pracovních příležitostí pro absolventy je fakt, že ekonomické oživení způsobilo v některých oborech nedostatek odborníků. Firmy se tak rozhlížejí po studentech, které si samy vytrénují. S jejich výkony jsou potom zaměstnavatelé spokojení. Shodují se, že jejich kvalita je vyšší než dřív. Jako jejich nejsilnější stránku hodnotí práci s informacemi a jejich získávání. Kvalitní je podle firem i teoretická příprava absolventů. Zda vystudovali soukromou, či státní školu, je většině zaměstnavatelů jedno.

Analytik společnosti LMC Ondřej Mysliveček:

„Nejvíce nabídek pro absolventy máme v oborech obchod a prodej, administrativa, kde jsou velmi často juniorské pozice, například asistent. […] A potom právě technické obory – IT, výroba a strojírenství.“

Dobře se uplatňují i absolventi ekonomických oborů, naopak nejmenší zájem je o lidi s humanitním vzděláním. Největší šanci mají ti, kteří už během studia pracovali. Jenže najít praxi v oboru je podle studentů stále těžké. Najdou se ale i další slabiny.

Absolventi jsou málo odolní vůči stresu

Slabinou absolventů škol je však podle firem jejich schopnost zvládat stres. Sami zájemci o práci si naopak myslí, že stres zvládají velmi dobře. Důvodem rozdílných názorů je nejspíš rozdílný ráz stresu, který zažívají studenti ve škole a zaměstnanci v práci. Nezvládnutí povinností ve škole je totiž velmi často možné odčinit dalším pokusem, v praxi však má nezvládnutí stresu často závažné následky. „Absolventi určitě mají své slabé stránky v odolnosti vůči stresu, dále firmy jako slabou stránku hodnotí třeba řízení lidí,“ dodává Mysliveček.

Firmy se také s absolventy neshodnou na výši platu, který by měli zaměstnanci dostat jako nástupní. Očekávání vysokoškoláků jsou často nereálná. Zatímco většina z nich si představuje mzdu od 20 tisíc výše, nabídka firem se pohybuje nejčastěji mezi 15 až 20 tisíci. Podle odborníků si totiž do svých představ nepromítly dopady finanční krize.

Stres
Zdroj: ČT24/www.visageventures.com