ArcelorMittal žádnou pec nezavře, o peníze na investice nepřijde

Ostrava – Žádná vysoká pec hutního podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO) se zatím zavírat nebude a společnost o peníze na investice nepřijde. Po jednání s vedením firmy to dnes na setkání se zaměstnanci oznámili odboroví předáci. Odboráři AMO ustavili před týdnem krizový štáb kvůli obavám o budoucnost firmy a na tento týden svolali celkem šest mítinků.

AMO v rámci restrukturalizace skupiny ArcelorMittal přejde na konci října z divize dlouhých výrobků do divize plochých výrobků a dostane nového generálního ředitele. „Měli jsme obavu, že když se společnost přesouvá z jedné divize do druhé, tak peníze, které jsou schválené na investice, zůstanou v té původní divizi. To neplatí, na jednání s vedením firmy jsme se dozvěděli, že peníze přejdou zároveň s naší společností,“ řekl člen krizového štábu Leopold Laskovský. Bez investic by podle odborářů podnik ztratil budoucnost. 

Předseda odborů huti Vítězslav Prak na setkání oznámil, že se schválené investice budou znovu přehodnocovat. „Důležitá informace je, že prozatím nehrozí zavření vysoké pece, což nás vyděsilo, když jsme se o této možnosti 5. října dozvěděli,“ řekl Prak. Za 14 dnů ale podle něj může být všechno jinak. O změnách, které v divizi nastanou, se má rozhodnout do 5. listopadu, dodal.

ArcelorMittal
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Ostravy se propouštění zřejmě týkat nebude

Zavření pece by znamenalo propouštění stovek lidí. Mluvčí AMO Věra Breiová už minulý týden v prohlášení informovala, že společnost v současné době zavření ani jedné ze dvou ostravských vysokých pecí nezvažuje. Podle odborářů je však situace na trhu s ocelí špatná v celé Evropě a zřejmě se bude dále zhoršovat. 

„V celé korporaci ArcelorMittal by se měla snížit zaměstnanost o 15 až 20 procent. To je informace z evropské podnikové rady, která se konala minulý týden,“ řekl Laskovský. Doplnil, že jsou v číslech zahrnuty i případné prodeje části společnosti a racionalizace přímo v závodech. „Jak to bude vypadat v našem případě, zatím nevíme. Počty zaměstnanců už se ale u nás tak radikálně snížily, že bez další modernizace a automatizace už moc velký prostor k propouštění není,“ myslí si Laskovský. Uvedl, že vedení firmy odboráře ujistilo, že žádná společnost nebude zvýhodňována na úkor ostravské huti. „To je věc, na které nám po zkušenostech z minulých let hodně záleží,“ doplnil. 

Mluvčí hutě Věra Breiová řekla, že čísla, která zazněla, se týkají celé skupiny. Pro jednotlivé závody ještě není nic konkrétního stanoveno a čísla se mohou závod od závodu velmi lišit. Pro Ostravu zatím žádné závěry nevyplývají, upozornila Breiová. ArcelorMittal Ostrava má v současné době 5 500 zaměstnanců, s dceřinými podniky dává práci celkem 7 000 lidí. Podnik se dostal z dřívější téměř miliardové ztráty a loni dosáhl zisku 758 milionů korun.

Vydáno pod