Řecký parlament vyslovil rámcově ANO dalším drastickým úsporám

Atény - Řecký parlament dnes rámcově schválil nová úsporná opatření vlády, která povedou mimo jiné ke snižování počtu státních úředníků a jejich platů či k rozšíření daňových poplatků. Ve čtvrtek se poslanci mají vyjadřovat k jednotlivým bodům projektu, jehož přijetí je nezbytnou podmínkou dalších půjček od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle agentury Reuters pro další drastické úspory ve třísetčlenném parlamentu hlasovalo všech 154 socialistických poslanců.

Parlament se sešel v napjaté atmosféře, život v Řecku totiž dnes ochromila generální stávka proti vládním úsporným opatřením. Ta bude pokračovat i ve čtvrtek. Na dnešních demonstracích se v celé zemi shromáždilo podle odhadů policie na 125 tisíc lidí, což je rekord v dosavadních protestech.

Platební neschopnost Řecka ohrozí evropské banky

Řecku hrozí, že pokud nedostane další část úvěru, dojdou mu v listopadu peníze a nebude moci vyplácet například důchody nebo mzdy státním zaměstnancům. Případná platební neschopnost, kterou by pak země musela patrně vyhlásit, by zřejmě ohrozila finanční zdraví několika evropských bank.

Ministr financí Evangelos Venizelos dnes v parlamentu varoval před neschválením vládního plánu. Prohlásil, že by se bankrotující Řecko stalo ekonomickým protektorátem EU a MMF. Podle Venizelose nastala „bitva všech bitev“, která vyvrcholí nedělním summitem EU o Řecku a která musí být úspěšně vybojována, aby se „otevřelo okno naděje“ a země se dostala z potíží.

Řecko
Zdroj: ČT24/Visit Greece, Facebook