ČEZ chce být efektivnější

Praha – Skupina ČEZ na příští rok plánuje změnu organizační struktury. Vedle postupného snížení počtu nejvyšších manažerských pozic klesne i počet divizí společnosti. Návrh nového předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše dnes projednala dozorčí rada. Ta mimo jiné zvolila i dva nové členy představenstva.

ČEZ se snaží o zúžení řízení

„Jde o první krok, který zefektivní a zjednoduší liniové řízení firmy na vrcholové úrovni a připraví skupinu ČEZ na konsolidaci činností i dceřiných společností,“ informoval ČEZ. K dalšímu zjednodušení by mělo dojít v polovině příštího roku, kdy ze současných 11 divizí zbude osm, eventuálně devět.

Od 1. ledna firma například zruší divizi výkonného ředitele. Divize správa a personalistika přejde pod finance. Divize distribuce bude v působnosti ředitele divize international. Novými členy představenstva se dnes stali nynější ředitelka útvaru nákup Michaela Chaloupková a ředitel nedávno zřízené divize strategie Pavel Cyrani.

Představenstvo společnosti tak nyní má plný počet sedmi členů. Dle společnosti ČEZ byli nynější členové představenstva Vladimír Hlavinka a Martin Novák potvrzeni na další funkční období. Martin Říman dnes dozorčí radě oficiálně ohlásil své odstoupení z funkce člena rady a výboru pro audit, a to s účinností od 20. prosince. Římana v čele dozorčí rady v září vystřídal bývalý generální ředitel ČEZu Martin Roman. První změny v organizační struktuře se uskutečnily již v září, kdy z firmy odešel ředitel útvaru fúzí a akvizic Vladimír Schmalz.

ČEZ je největší energetickou společností v Česku a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Většinovým akcionářem je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Nejvýznamnějším projektem společnosti je nyní plánovaná dostavba jaderné elektrárny Temelín. Loni firma představila program Efektivita, v rámci kterého realizuje vnitřní úspory.