Olympus v podezření z organizovaného zločinu

Tokio - Olympus čelí kritice kvůli podezřelému nákupu britské firmy Gyrus z roku 2008. Japonský výrobce elektroniky za ni zaplatil dvě miliardy dolarů. Nyní se však zdá, že by mohlo jít o organizovaný zločin. Navíc odchází čerstvý generální ředitel, který na transakci poukázal - teď je prý terčem výhrůžek.

Pouhé dva týdny vydržel Brit Michael Woodford v nejvyšší pozici japonské firmy. A důvod náhlé výpovědi? Představenstvo Olympusu říká, že chce zachovat ve vedení opatrný a konzervativní přístup. Dle představenstva generální ředitel nesplnil očekávání, která v něj byla vkládána.

„Měli jsme v Michaela Woodforda důvěru, že zvládne věci, které by japonský ředitel nezvládl. On ale nepochopil, že potřebujeme zachovat takový styl managementu, jaký ve společnosti budujeme už dvaadevadesát let,“ tvrdí Tsuyoshi Kikukawa, prezident společnosti Olympus.

Woodford to ale vidí jinak. Propuštění je podle něj trest za to, že se snažil odkrýt nepříjemnou kauzu. Na podivnou částku za nákup britského výrobce zdravotního vybavení se manažer, který pro Olympus pracuje bezmála třicet let, podíval nejspíš příliš zblízka.

„Mám důvod podezřívat bývalé vedení Olympusu, že nákup firmy Gyrus byl organizovaný zločin. Běžná odměna poradcům je jedno procento z transakce. Dva poradci ale dostali 687 milionů dolarů na účet na Kajmanských ostrovech - to je třicet pět procent z ceny nákupu,“ říká bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.

Vyšetřování obchodu předal bývalý manažer soudu v Británii - obří transakce totiž probíhala pod taktovkou tamní pobočky. Hodnocení Olympusu se kvůli skandálu na tokijské burze v pátek okamžitě propadlo o osmnáct procent. Výhled zisků se zhoršil dokonce devatenáctkrát.

Vydáno pod