Nokia představila první smartphony s Windows

Londýn – Finská společnost Nokia konečně prezentovala veřejnosti dva mobilní telefony, které jsou poprvé založené na systému Windows od amerického Microsoftu. Od nových produktů si největší světový výrobce mobilních telefonů slibuje průlom na klíčovém trhu chytrých telefonů, kde silně ztrácí na konkurenci. V Česku by telefony Nokia s Windows měly být k mání na začátku příštího roku.

Na výroční akci Nokia World v Londýně představil šéf Nokie Stephen Elop nejvýkonnější prototyp Lumia 800. Model má nabízet snadný přístup na sociální sítě jako Facebook, plnou navigaci zdarma a přehrávání videa s vysokým rozlišením.

Předpokládaná cena Lumie 800 je zhruba 420 eur (zhruba 10 500 korun), tedy nižší částka než za poslední verzi iPhonu, ale vyšší než za telefony s operačním systémem Android od americké společnosti Google. Druhým novým telefonem na systému Windows bude levnější Lumia 710 za 270 eur.

Šéf firmy Nokia Stephen Elop s Nokií Lumia 800
Zdroj: Sang Tan/ČTK/AP Photo

Současně Nokia předvedla čtyři nové telefony základní řady Asha. Ty se budou orientovat na rozvíjející se trhy, kde si finská firma nadále drží prvenství. V Česku se modely Lumia 800 a Lumia 710 mají objevit na začátku příštího roku podobně jako telefony Asha 303, 200 a 201. Model Asha 300 bude v ČR dostupný pravděpodobně ještě do konce letošního roku. Nokia tak poprvé ztrácí české Vánoce, protože operátoři letos jako hlavní hity prosazují především telefony od konkurenčního Samsungu a HTC.

„Je to dobrý začátek, skutečnost je ale taková, že jde o docela obyčejný produkt Windows Phone,“ uvedl pro agenturu Reuters Ben Wood z britské analytické firmy CCS Insight a vzápětí dodal: „Bude to herkulovská práce získat od Applu a Androidu tento lukrativní trh zpět.“ Finové také kvůli exkluzivitě u prvního velkého výrobce opustí svůj systém MeeGo, který se po roce a půl vývoje dostal jen do jednoho telefonu. 

Jan Lodl, odborník na telekomunikace

„Je to typ přístroje, jaký uživatelé v současné době žádají – smartphone, který umí všechno od precizní práce s kontakty, synchronizaci pošty a kalendářů až třeba po přehrávání videa ve vysoké kvalitě, fotoaparát s vysokým rozlišením atd.“

Nokia dohání velký náskok konkurence

Nokii v poslední době trápí pokles tržeb a prodejů. Prodej jejích chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 38 procent na 16,8 milionu. Firma v únoru oznámila, že odejde od dosavadní softwarové platformy chytrých telefonů Symbian a přejde na software od Microsoftu. Od té doby se tržní hodnota Nokie snížila na polovinu, protože investoři nejsou přesvědčeni, zda firma dokáže získat zpět ztracený podíl na trhu.

Přestože Nokia v roce 1996 trh chytrých telefonů založila, nyní na něm má velké problémy. Letos ji na něm o pozici jedničky připravil Apple, ale firma ztrácí i na přístroje BlackBerry od kanadské RIM a telefony na platformě Android. Oslabuje i v levném segmentu tohoto trhu, kde ji ohrožují čínští výrobci jako ZTE.