BP opět může do Mexického zálivu

Washington – Britský energetický koncern BP smí znovu těžit v Mexickém zálivu – dostal povolení amerických úřadů. Firma získala od amerických úřadů povolení zahájit průzkumné práce na novém hlubinném vrtu, což je poprvé od loňské havárie ropné plošiny Deepwater Horizon. Ropná katastrofa si loni vyžádala 11 lidských životů a následný únik ropy znamenal největší ekologickou katastrofu v dějinách USA.

BP

„Těší nás, že po měsících tvrdé práce, kdy jsme vyvíjeli a zaváděli nové těžební standardy, které jsme konzultovali s partnery v odvětví i s regulačními úřady, jsme získali povolení zahájit práce na dalším zkušebním vrtu v poli Kaskida.“

K havárii na plošině Deepwater Horizon, kterou měla společnost BP pronajatou od americké společnosti Transocean, došlo v dubnu loňského roku. Na plošině vypukl požár, který byl příčinou exploze. V důsledku toho praskl vrt Macondo, z něhož začala unikat ropa. Její únik se podařilo firmě zastavit až v září.

Britský podnik od té doby neustále pracoval na dokončení všech podmínek nutných k tomu, aby si mohl podat žádost o povolení do Mexického zálivu se vrátit. BP musela mimo jiné slíbit, že vypracuje vlastní standardy pro hlubokomořskou těžbu ropy, které budou přísnější, než jaké požaduje vláda. Podle amerického Úřadu pro bezpečnost a ochranu životního prostředí (BSEE) BP tyto podmínky splnila.

Podle generálního ředitele BP Roberta Dudleyho odstraňování následků loňské katastrofy v Mexickém zálivu pokračuje podle plánu a BP má za sebou několik důležitých úkonů. Firma doufá, že ještě letos rozmístí pět ropných plošin v Mexickém zálivu.