Únik z krize v Evropě? Dveře otvírá Brazílie

Brasilia - Zatímco Evropská unie řeší, co s dluhovou krizí, státy Jižní Ameriky si prošly těžkým ekonomickým vývojem už před deseti lety. Brazilské trhy jsou na tom ale teď tak dobře, že zvládnou absorbovat i Evropany, kteří na domácím trhu nemohou najít práci. Brazílie má totiž málo kvalifikovaných pracovníků. Pro řadu Evropanů je nabídka v Brazílii východiskem ze špatné ekonomické situace.

Francouzský marketingový konzultant Fabrice Wurman před třemi lety odletěl do Brazílie za prací. Doma ji totiž nemohl najít. Podobných lidí jako je on v Evropě poslední dobou přibývá. „Mám hodně přátel, kteří mi posílají životopisy, abych jim pomohl najít práci v Brazílii. Dostat vízum není totiž jednoduché. Musíte nejprve najít práci a pak dostanete vízum,“ prohlásil Wurman. 

Argentina v boji s krizí zvítězila díky omezení dovozu

Podobně krušné časy jako teď Evropská unie si v minulé dekádě v Jižní Americe prožila také Argentina. Zoufale oslabené peso nakonec našlo svoji cestu vzhůru díky tomu, že vláda místo importu prosadila dodávat na trh téměř výhradně z domácí produkce. Evropské státy si takový model záchrany kvůli společnému trhu dovolit nemohou. Evropané si proto hledají práci jinde. „Podnikatelé v Brazílii potřebují kvalifikované zaměstnance a v Evropě práce moc není,“ řekl podnikatel z Portugalska David Bernardo. 

Brazílii pomáhá i připravované mistrovství světa ve fotbale a olympijské hry. Zemi totiž zachvátil stavební boom. Firmy nyní hledají kvalifikované architekty a stavební inženýry.   „Jsme svědky pomalého ekonomického růstu v Evropě. Rozvíjející země jako je Brazílie, je pro investory více atraktivní. Má proto i více práce,“ konstatoval Paulo Sergio de Almeina, šéf kanceláře brazilské imigrace.  

Socha Ježíše Krista v Riu
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Počet udělených víz v prvním čtvrtletí roku 2011 tak ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 20 procent  Podle odborníků bude evropských přistěhovalců dále přibývat.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)