NWR vyjednala nižší ceny, výhled produkce zůstal

Praha/Amsterodam - Těžební společnost New World Resources (NWR) sjednala pro letošní 4. čtvrtletí ceny koksovatelného uhlí proti předchozím třem měsícům nižší o devět procent. Pro rok 2011 potvrdila NWR, majitelka černouhelné firmy OKD, záměr vyprodukovat jedenáct milionů tun uhlí a 800 tisíc tun koksu. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Průměrná sjednaná cena koksovatelného uhlí pro dodávky na čtvrté čtvrtletí je 171 eur (4 155 korun) za tunu. Snížení proti předchozímu čtvrtletí je podle firmy důsledkem nižších cen tvrdého koksovatelného uhlí i poloměkkého koksovatelného uhlí na mezinárodních trzích. Průměrná prodejní cena koksu sjednaná pro čtvrté čtvrtletí roku je 341 eur za tunu, což představuje mezičtvrtletní pokles o 13 procent. Souvisí s nižšími cenami slévárenského a vysokopecního koksu na evropském trhu. Sjednaná průměrná cena pro prodej energetického uhlí zůstává v kalendářním roce 2011 nezměněná na úrovni jednasedmdesáti eur za tunu, tedy o třináct procent výše než průměrná cena v loňském roce.

Uhlí zlevňuje kvůli menší poptávce po oceli

Uhlí je levnější hlavně kvůli menší poptávce po oceli, na jejíž výrobu se koksovatelné uhlí používá. Ocelárny trpí menší poptávkou ze stavebnictví a automobilového průmyslu. Ani zhruba 10procentní pokles ale neznamená horší výhledy hospodaření NWR. „Toto je mírně pozitivnější výsledek, než jsme očekávali, takže to bude mít mírně pozitivní dopad na naše hospodaření za celý rok,“ myslí si finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

K poklesu přispívají také evropské dluhové problémy. Ceny koksovatelného uhlí proto v posledních měsících klesaly rychleji i kvůli zpomalení německé výroby. „Když se podíváte na středoevropský region, tak je dlouhodobě deficitní. Musí se sem dovážet hodně koksovatelného uhlí ze zámoří, takže pro lokální producenty by to, co se týče objemů, nemělo mít až takový dopad,“ vysvětluje analytik České spořitelny Petr Bártek.

NWR a ceny uhlí (zdroj: ČT24)

Ceny uhlí klesají od začátku letošního roku. „Svých maxim dosáhly na přelomu let 2010/2011 po rozsáhlých záplavách v Austrálii, která je největší exportér koks uhlí. Takže vznikl výpadek na straně nabídky a ceny dosahovaly maxima. Od té doby klesají,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Uvedené průměrné ceny jsou podle NWR orientační. Mohou být ještě ovlivněny například pohyby směnného kurzu, načasováním dodávek či ustanoveními jednotlivých smluv. NWR v letošním roce předpokládá prodej více než 10,3 milionu tun uhlí. Společnost předpokládá, že prodejem koksu letos dosáhnou objemu mezi 525 a 575 tisíci tun. Na vině je dle společnosti slabá poptávka v Evropě.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.