Vstup Ruska do WTO je blízko - možná ještě letos

Moskva - Rusko pokročilo v jednání o vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) a doufá, že poslední překážky odstraní do několika hodin. Po jednání mezi ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a švýcarskou prezidentkou Micheline Calmyovou-Reyovou to řekl prezidentův poradce Arkadij Dvorkovič. Švýcarská delegace, která v jednáních působí jako prostředník, podle Dvorkoviče odlétá do Gruzie. Právě ta zatím žádost Ruska odmítala schválit.

Calmyová-Reyová oznámila, že Rusko by se mohlo stát členem WTO ještě do konce letošního roku. Prezidentka kvůli tomu narychlo jednala s Medvěděvem v jeho sídle v Gorkém na okraji Moskvy. Rusko o vstup do WTO usiluje už asi 18 let a podle Calmyové-Reyové by se mohlo dočkat v prosinci.

„Doufám, že naše dnešní jednání budou plodná a jejich výsledek Rusku umožní vstoupit do WTO do konce roku, v prosinci,“ konstatovala Calmyová-Reyová, která zároveň působí jako ministryně zahraničních věcí alpské země. Medvěděv řekl, že Rusko o vstup do této globální obchodní organizace velmi stojí a pochválil Švýcary za to, jak se o vstup Ruska do WTO angažovali.

Micheline Calmyová-Reyová na setkání WTO
Zdroj: Salvatore Di Nolfi/ISIFA/EPA

Rusko před pár dny zdolalo poslední překážku, která mu stála v cestě ve vstupu. Představovalo ji odmítavé stanovisko sousední Gruzie, která Rusko v řadách WTO nechtěla, jelikož se svým mocným sousedem vede spor o cla. V minulých dnech ale Moskva dostala z Tbilisi kompromisní nabídku, aby vzala všechno nebo nic. Žádost každého zájemce o vstup do WTO musí schválit všichni členové organizace, Gruzie tak má v ruce silný nástroj v podobě možného veta.

Gruzie má ale ještě jeden důvod, proč brzdit vstup evropského státu do organizace: Rusko v roce 2008 bývalou sovětskou republiku Gruzii ponížilo v bleskové válce kvůli vpádu gruzínských vojsk do Jižní Osetie. Moskva po střetu uznala nezávislost Jižní Osetie i další gruzínské odštěpenecké oblasti Abcházie. Diplomatické vztahy zatím Rusko a Gruzie neobnovily.

Vstup Ruska do WTO je ambicí premiéra Vladimira Putina, který v příštích prezidentských volbách usiluje o návrat do Kremlu coby prezident. Vstup Ruska do WTO bude v oblasti liberalizace světového obchodu patrně největší událostí od roku 2001, kdy do WTO vstoupila Čína.