V Česku se vyrábí méně masa, mléko zdražuje

Praha – Výroba masa v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížila o 4,9 procenta na 125 673 tun. Klesla zejména produkce drůbežího a vepřového, výroba hovězího masa zůstala na zhruba stejné úrovni jako loni. Naopak výkup mléka vzrostl, zvýšila se i jeho cena, informoval dnes Český statistický úřad.

Výkup mléka se zvýšil o 4,6 procenta na asi 597 milionů litrů, přičemž jeho průměrná cena 8,30 koruny za litr byla o 11,6 procenta vyšší než ve stejném období loni. Naopak nejvýraznější meziroční pokles produkce ČSÚ uvádí u drůbežího masa. „Ve sledovaném období bylo vyrobeno 44 330 tun drůbežího masa, tj. meziročně o 8,8 procenta méně,“ konstatoval. Produkce vepřového masa dosáhla 63 941 tun, meziročně klesla o 3,4 procenta.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu vzrostly ve 3. čtvrtletí ve všech kategoriích: u telat o 8,4 procenta, u krav o 5,9, u býků o 4,2 a u jalovic o 3,8 procenta. Jateční býci byli nakupováni za průměrnou cenu 77,41 koruny za kilogram jatečně upraveného těla a za 41,37 koruny za kilogram v živém. 

Petr Havel, agrární analytik:

"Produkce masa klesá už řadu let. Největší propad nastal po vstupu Česka do EU, protože naši zemědělci  producenti masa byli vystaveni daleko větší konkurenci než dříve. Plná konkurenceschopnost české živočišné výroby není. Dováží se rovněž levnější suroviny z jiných zemí, což se týká hlavně drůbežího a vepřového masa."

Kráva
Zdroj: ČT24

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat byly meziročně vyšší pouze o necelé procento a průměrná cena jatečných prasat činila 37,94 koruny za kilogram jatečné hmotnosti a 29,44 koruny za kilogram živé hmotnosti. Ceny zemědělských výrobců jatečných kuřat byly vzhledem ke stejnému období minulého roku o 10,1 procenta vyšší. Jatečná kuřata se nakupovala v první jakostní třídě za 22,50 koruny za kilogram v živém.

Potraviny budou zdražovat i v roce 2012

„V tomto roce v Česku ekonomika ožívala, což s sebou táhne spotřebitelskou poptávku a to se projevuje v mírném nárůstu cen,“ poznamenal agrární analytik Petr Havel. Zdražování pro tento rok ale podle něj končí, což se netýká roku příštího, kdy potraviny opět podraží.
   
Zahraniční obchod s živými zvířaty vyjádřený v živé hmotnosti vykázal v období od června do srpna 2011 podle předběžných výsledků kladnou bilanci u skotu a drůbeže, zápornou u prasat. Zahraniční obchod s masem vykázal pasivní saldo 4 447 tun hovězího, 46 264 tun vepřového a 14 844 tun drůbežího masa. 

Rozhovor s Petrem Havlem (zdroj: ČT24)

Zahraniční obchod s mlékem a mléčnými výrobky vykázal předběžně v období od června do srpna kladnou bilanci 147 921 tun, dovezeno bylo 66 331 tun a vyvezeno 214 252 tun mléka a mléčných výrobků, informoval dnes ČSÚ.

Vydáno pod